Bosna i Hercegovina     | 29.09.2018. 14:16 |

Svjetski dan srca obilježen u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 29. septembra (FENA) – Svjetski dan srca, 29. septembar, obilježen je danas i u Goraždu.

Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona, Dom zdravlja „dr. Isak Samokovlija“ i resorno kantonalno ministarstvo organizirali su akciju mjerenja krvnog pritiska, šećera u krvi, tjelesne težine i visine. Građanima Goražda dijelili su i promotivne materijale o prevenciji bolesti srca.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo podsjeća da bolesti srca i krvih sudova predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti u svijetu.  

- Ovogodišnji Svjetski dan srca se  obilježava pod sloganom „Obećajte sebi“ a to znači  da trebate i možete kuhati i hraniti se zdravije, biti fizički aktivniji, prestati sa pušenjem. Svi ti preventivni savjeti sadržani su u brošurama i mogu doprinijeti da promijenite stil života. Na osnovu mjerenja visine, težine, pritiska i šećera može se procijeniti da li imate rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti  – kazala je Bičo.

Svake godine, 17, 5 miliona ljudi širom svijeta prijevremeno umire od neke bolesti srca i krvnih sudova među kojima dominiraju srčani i moždani udar.

Bolesti srca i krvnih sudova predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti i ako se ne preduzmu efikasnije intervencije očekuje se da će do 2030.godine broj smrti porasti do 23 miliona godišnje – navodi se u promotivnim materijalima koji su podijeljeni građanima Goražda.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!