Stranačke aktivnosti     | 01.10.2018. 14:23 |

Priopćenje za javnost Koalicije Hrvatsko zajedništvo

FENA Saopćenje

Koalicija Hrvatsko zajedništvo u svome izbornom programu detektirala je bitne probleme koji su posljedica vladavine sadašnjih elita i za svaki od njih ponudila i način kako ih riješiti. Jedan od gorućih su korupcija i kriminal, rak rana koja izjeda ovo društvo. Vladajući se samo  deklarativno zalažu za borbu protiv ovih pošasti, a u praksi stanje je sasvim drukčije. Zbog pritiska međunarodne zajednice i samo zbog toga utemeljili su neka tijela i donijeli neke zakone za borbu protiv ovoga zla, ali su rezultati nikakvi. Tek su na zalasku svojega mandata, pod pritiskom međunarodne zajednice donijeli izmjene Kaznenoga zakona.

Mi iz Koalicije HZ borba protiv korupcije i kriminala stavljamo kao prioritetnu zadaću. Pođe li se od kriminalne privatizacije pa sve do gotovo legalne pljačke po javnim poduzećima, ovo se nameće kao gorući problem o kojemu oni koji su na vlasti samo pričaju na predizbornim skupovima, a ništa se ne pomjera s mrtve točke. Korupcija i kriminal izjedaju ovu zemlju, ovo društvo, zavijaju običnoga čovjeka u crno.

Nudimo izlaz u poštivanju znanja i stručnosti i institucionalne odgovornosti. Beskompromisno ćemo se boriti protiv namještanja natječaja; iskorijevanja svakoga vida korupcije na fakultetima,  zdravstvenim ustanovama, državnim, federalnim i svim drugim institucijama i javnim poduzećima, o kojima vladajuće strukture uopće ne progovaraju. Donijet ćemo zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, a kako bi se ovo sve postiglo, nužna je potpuna reforma pravosudnog sustava u BiH.

Gospodarstvo u BiH na vrlo je niskim granama, čemu je doprinijela u velikoj mjeri i nelegalna privatizacija, nebriga o prijeratnim industrijskim gigantima (Aluminij, Energoinvest, Soko i mnogi drugi), ali i ukupno slaba gospodarska politika, bez strategije za pokretanje potencijala, bez vizije  čak i bez želje za razvojem gospodarstva.

Nama je cilj gospodarski razvitak u svim ekonomskim granama. Svi se u predizbornoj kampanji hvataju gospodarstva kao pijan plota. Kada prođu izbori, stanje biva još gore. Sebi u zadaću stavljamo stvarno oživljavanje srednjega i maloga poduzetništva, depolitizaciju kao najvažniji dio ovoga programa, depolitizaciju javnih poduzeća, uvođenje reda na tržište rada.

Kako bismo poboljšali stvarno stanje u gospodarstvu, omogućit ćemo protok stranom kapitalu, koristiti se sredstvima europskih fondova koja su apsolutno neiskorištena, a stoje na raspolaganju. Privlačenjem stranih ulaganja, motiviranjem domaćih investitora da ulažu u BiH, olakšavanjem dobivanja potrebne dokumentacije, ostvarit ćemo zacrtano. Nećemo se boriti za ovladavanje javnim poduzećima i zapošljavanje u njima po nemoralno-političkoj podobnosti, što je nasljeđe komunističkog sustava, a čiji su vinovnici i oni koji su danas na vlasti, već otvarati nova radna mjesta i zapošljavati ne po stranačkim iskaznicama, već po stručnosti, izvrsnosti i kvalificiranosti, a napose mlade ljude. Ubrzavat ćemo izdavanja raznih dozvola, načiniti ekspeditivniju i učinkovitiju administraciju koja danas definitivno postoji samo radi sebe. Gospodarstvo mora biti u funkciji vrijednosti svakoga čovjeka i bazirati se na nekoliko segmenata: a) energija, jer u BiH postoji najjači energetski potencijal, samo je bitno upravljanje njime i izgradnja novih izvora obnovljive energije, a u tome segmentu rješavati nagomilane probleme u Aluminiju kao pretpostavku za pokretanje nove faze razvoja koja podrazumijeva preradu i finaliziranje u BiH; b) poljoprivreda, posebice poticaji za poljoprivrednu proizvodnju, gdje bi moralo biti osigurano od 3 – 5 posto novca iz proračunskih sredstava; rješavanje pitanja otkupljivanja poljoprivrednih proizvoda; smilje (stati ukraj raznim malverzacijama i lobijima), vinogradarstvo i vinarstvo, stočarstvo, meso i mliječne proizvode, otkup svih drugih vrsta voća i povrća kako bi proizvođači mogli živjeti od svoga rada i imali zagarantiran plasman onoga što mukotrpno proizvedu; c) cestovna infrastruktura, izgradnja novih kilometara autocesta, za što ćemo preuzeti potpunu odgovornost. Odblokirat ćemo, nakon četiri godine (zamrznuta), sredstva u iznosu 200 – 300 milijuna eura za dionicu jug, most Počitelj; nastaviti izgradnju koridora, na koje je ova zemlja naslonjena od juga do sjevera. Most na Svilaju, Koridor 5c, brza cesta kroz Lašvu, brza cesta preko Širokog do Livna i do Splita... sve mora biti ravnomjerno, izbalansirano i usklađeno; d) turizam je vrlo bitna gospodarska grana za BiH. Naša je zadaća iskoristiti sve potencijale prirodnih, kulturnih i povijesnih ljepota, turističkih destinacija (Mostara, Međugorja, Sarajeva i mnogih dijelova BiH koji će privući strane turiste); ojačati seoski turizam, više poraditi na turističkom marketingu i izdvojiti puno značajnija sredstva za poticanje razvoja turističkih kapaciteta u BiH.

Socijalna politika i demografska obnova također su vrlo bitan segment našega programa. Siromaštvo je sastavnica življenja običnoga maloga čovjeka dok izabrane elite imaju i previše i svakoga dana sve se više bogate na osnovi tuđega rada, truda, znoja i zalaganja. Društvo se podijelilo na izrazito bogate i na izrazito siromašne, dok srednji sloj u BiH praktično ne postoji. Praksa je tranzicijskih zemalja enormna razlika između bogatih i siromašnih, a ona je posebno izražena u BiH. kada je u pitanju demografska obnova, stotinu mjera smo čuli koje se odnose na tu oblast,ali ni jedna nije dala ono što je nužno kako bi pronatalitetna politika u BiH dala rezultata.

Smanjenje siromaštva koje je uzelo punoga maha, što se očituje i silnim odlaskom u inozemstvo često i cijelih obitelji također je zadaća Hrvatskoga zajedništva. Poduzet ćemo učinkovite mjere za demografsku obnovu i pronatalitetnu politiku.

Rješavanjem pitanja pravosuđa, donošenjem zakona koji će pojačati gospodarsku aktivnost u BiH, oduzimanjem nelegalno stečene imovine, vratit ćemo onaj srednji sloj kao nositelja života u BiH. Poduzet ćemo konkretne mjere u smanjenju siromaštva, kao što su smanjenje cijena električne energije, smanjenje cijena lijekova i ukidanje PDV-a na njih. Potencirat ćemo jačanje osjećaja društvene sigurnosti i pravde kao ključa za planiranje vlastite i budućnosti članova obitelji.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost NiP-a Mostar

Priopćenje za javnost ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta