Bosna i Hercegovina     | 01.10.2018. 16:37 |

Počelo obilježavanje Dječije nedjelje u Tuzlanskom kantonu (VIDEO)

FENA Haris Dedović

TUZLA, 1. oktobra (FENA) - Počelo je obilježavanje Dječije nedjelje u Tuzlanskom kantonu. Dramskim igrokazom i radionicom u Centru za djecu s višestrukim smetnjama ''Koraci nade'', u Tuzli otvoren je zvanično niz aktivnosti kojima će se od 1. do 7. oktobra u udruženjima i ustanovama na području Kantona djeca i odrasli družiti namjenski kako bi promovirali prava, jednakost i jačali odgovornost svih nas u odnosu na poštivaje prava djece.

Centralna informativna emisija lokalne televizije koja se zove So, bila je temelj satirične predstave korisnika centra ''Koraci nade''.

- Izvještavamo o događajima u gradu i državi. Ima tu malo istine, malo humora i sve to smo pomiješali i ispalo je jedan humoristički tekst - ističe Elmedin Mujić, glumac u predstavi.

Voditelja dnevnika gledali su njegovi prijetelji iz drugog razreda Srednje mašinske škole, a svi su zajedno učestvovali u inkluzivnoj kreativnoj radionici. Ovaj edukacijsko-rehabilitacijski centar radi već 24 godine i ima 187 korisnika s područja cijelog Tuzlaskog kantona. Ovdje imaju i individualne i grupne rehabilitacijske tretmane.

- Pored različitih stručnjaka koji pružaju te tretmane mi nastojimo da kroz različite interaktivne inkluzivne radionice sa osnovnim i srednjim školama i djecom iz obdaništa rušimo barijere prema ovoj djeci i stvaramo ravnopravne mogućnosti za njihov rast i razvoj – kazala je Jasmina Krivošija, kordinatorica Centra ''Koraci nade''.

Dječija sedmica U Koracima nade dio je projekta Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak tuzlanskog kantona koji osim aktivnosti u toku sedmice ima i drugu stranu, finansijsku.

Po riječima pomoćnika ministra za rad, socijalnu politku i povratak TK Edina Šestana, jedan od ciljeva ovakvih manifestacija jeste poticanje privrednih društava, pravnih i fizičkih lica, da izvrše svoju obavezu uplate doprinosa za ovu namjenu, u skladu sa zakonskom regulativom.

Za dječiju sedmicu će se na području cijele Federacije BiH tokom oktobra prikupljati novac od prodaje voznih karata, poštanskog prometa, od prodatih ulaznica za kulturne i sportske manifestacije i prodaje nosača zvuka i slike i to u iznosu od 1 posto od zarade. Ministarstvo će u skladu s programom i kriterijima rasporediti novac organizacijama i organizatorima manifestacija koje su se prijavile na konkurs tokom aprila ove godine. Radionice poput ove održavat će se sve do 7. oktobra kad Dječija sedmica zvanično završava.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2192

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1CBLZpyl53n1BzVaoWBh5xGFRfJGZnJp-?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dječija nedjelja u KS posvećena djeci koja boluju od malignih bolesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom