Kultura     | 02.10.2018. 13:44 |

Od 1. januara plate uposlenika na Univerzitetu u Sarajevu znatno povećane

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Od 1. januara plate uposlenika na Univerzitetu u Sarajevu bit će povećane na osnovu Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na području Kantona Sarajevo, koji je jučer po prvi put potpisan.

Bolji uslovi za obavljanje nastavno-naučne djelatnosti omogućeni su jer Vlada KS, nakon što je potpisala jučer Kolektivni ugovor s Univerzitetom u Sarajevu, od naredne godine preuzima obavezu finansiranja nastavnog procesa, naučnoistraživačkog rada, kao i napredovanja saradnika i profesora.

- To znači da će docent, koji je do sada primao 1.200 KM, imati osnovnu plaću bez minulog rada oko 2.300 KM. Redovni profesori imat će koeficijent 9, osnovicu 305, što znači da će im plaća iznositi oko 2.750 KM. Značajno povećanje osjetit će i asistenti, koji će primati plaću od 1.300 KM, dok trenutno primaju oko 800 KM - potvrdio je predsjednik Sindikata Univerziteta u Sarajevu Jasmin Velagić na današnjoj pres-konferenciji u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Tom prilikom rektor Rifat Škrijelj naglasio je da se ovo povećanje plaća prvi put desilo u posljednjih 15 godina i da je to ono što mlade ljude motivira.

- Bili smo gotovo u situaciji da ne možemo zadržati asistente sa plaćom od 800 KM. Sada su po Ugovoru, koji je Vlada KS potpisala sa Univerzitetom, stvoreni preduvjeti da možemo malo laganije izabrati osoblje i uključiti se u potpunu integraciju – rekao je Škrijelj.

Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović ocjenjuje da će sada, nakon što je postignut ovaj koncenzus, biti puno lakše pregovarati o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju.

Također, nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora predstoji da se donese statut Univerziteta u Sarajevu, što se po riječima rektora očekuje u narednih 15 dana, a zatim je potrebno donijeti Pravilnik o radu sa sistematizacijom radnih mjesta i uskladiti ga sa navedenim Ugovorom.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Komemoracija akademiku Dževadu Jahiću - Bio je temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike

Sporazum o uspostavljanju okvira za regulisanje prakse na nastavničkim fakultetima UNSA

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu