Bosna i Hercegovina     | 02.10.2018. 17:22 |

Prezentirani projekti koje finansiraju Vlada KS i općina Novo Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Nakon današnjeg nastavka 144. sjednice Vlade Kantona Sarajevo (KS) održane u Novom Sarajevu u organizaciji premijera KS Adema Zolja i načelnika ove općine Nedžada Koldže, upriličena je prezentacija projekata koje zajedničkim sredstvima finansiraju Vlada i ova lokalna zajednica.

- Svrha održavanja sjednica na područjima svih naših općina je, prije svega, prezentacija zajedničkih projekata koji su u pripremi, ali i onih koji su realizirani. Na ovaj način načelnici članove Vlade upoznaju i o problemima s kojima se susreću tokom njihove implementacije. To se uglavnom odnosi na dobivanje urbanističkih i građevinskih dozvola - istakao je premijer Zolj.

Kazao je da kada je u pitanju GRAS, Vlada KS poduzela sve zakonske aktivnosti te angažovala inspekciju da utvrdi na terenu koje to linije ovo preduzeće ne održava.

- Dosad su inspektori registrovali njih 19. Ukoliko ne mogu obavljati prijevoz onda se treba naći neko ko može, jer ni djeca ni građani ne smiju ispaštati - potcrtao je Zolj.

Naveo je i da problemi s preduzećem „Vodovod i kanalizacija“ postoji i na području drugih opština.

Tu se, po riječima premijera Zolja, preko resornog ministarstva mora nešto promijeniti te ubrzati izgradnja vodovodne mreže.

- Ne može ovo preduzeće određivati neku tehnologiju, ako je ona unaprijed predviđena standardima. Sve što ispunjava tehničke uslove to se mora izvršiti. Aktivnosti moraju biti koordinirane. Nastavit ćemo s projektom izgradnje Južne longitudinale, kako bismo je proširili za još 200 metara. To će finansirati Ministarstvo saobraćaja preko Direkcije za ceste. U ovoj sedmici raspisat ćemo i tender za to. Mislim da su se sad i građani uvjerili u prednost izgradnje kružnih tokova - rekao je Zolj.

Dodao je kako je zbog bezbjednosnih razloga potrebno završiti započetu izgradnju kružnog toka u ulici Nedima Filipovića.

Premijer Zolj je istakao da su na području ove opštine realizirani brojni projekti, koje su "prepisale" druge lokalne zajednice. Tu prije svega misli na Centar za zdravo starenje, te parkove za djecu, kao i na one u kojima su kućni ljubimci odvojeni od parkova namijenjenih djeci.

Načelnik Koldžo se najprije zahvalio Vladi KS koja je u svom mandatu pomogla realizaciju niza projekata koje sama opština ne bi mogla implementirati.

Podsjetio je kako je činjenica da Opština Novo Sarajevo svake godine u svom programu rada ima oko 130 projekata i da barem njih deset sufinansira s kantonalnom Vladom.

- Najbolji primjeri za to su šetnice koje se sad grade uz rijeku Miljacku, novootvorena škola na Aneksu, sportska dvorana i Južna longitudinala. Sve ovo su izuzetno korisni projekti za našu cjelokupnu društvenu zajednicu. Bez te sinergije to ne bi bilo moguće uraditi u ovako kratkom periodu - naglasio je Koldžo.

Po njegovim riječima, ono što narušava dobre odnose su neodgovorna ponašanja nekih javnih kantonalnih komunalnih preduzeća koja vrlo često zbog neshvatanja svoje uloge u društvu "dovode sve nas do ludila".

- Uvijek se radi o apsurdnim situacijama, imate novac, a onda čekate potvrde od preduzeća za koje pravite tu infrastrukturu i koja će na kraju taj projekt proglasiti svojim. Vrijeme je da se prestane s ovim praksama, te da tim procesima počnu upravljati odgovorni ljudi u ministarstvima i općinama, a da javna preduzeća budu servis i rade onako kako je to definisano strategijama razvoja pojedinih općina i Kantona. Samo tako možemo osigurati da KS postane mjesto ugodnog življena, što i jeste naš cilj - poručio je Koldžo.

Kako je naveo, više od 75 posto problema je vezano za preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i GRAS, ali u posljednje vrijeme i „Park“.

Naveo je da u Opštini nisu zadovoljni komunalnom higijenom na zelenim površinama, "a GRAS nikako da shvati da oni postoje zbog potreba građana KS, a ne obrnuto".

- Vrlo često imamo pritužbe građana zbog nepoštivanja voznog reda, isključivanja određenih linija koje po godinu dana ne funkcionišu, a građani iako imaju karte moraju platiti taksi. Na to se mora obratiti pažnja i konačno tačno znati 'ko je gazda u kući'. Spremni smo pomoći, ali je ovakva situacija neizdrživa svima - pojasnio je Koldžo.

Najavio je da se trenutno radi na projektnoj dokumentaciji za izgradnju škole na Pofalićima i na  početku izgradnje Prve transverzale.

- Planirali smo izradu regulacionog plana staničnog trga, kojim bismo riješili pitanje izgradnje kružnog toka između Američke ambasade, Željezničke stanice i teritorije općine Centar. Za kružni tok na raskrisnici Hamdije Čemerlića i Put života će biti raspisan javni poziv za odabir izvođača radova, dok su radovi u ulici Nedima Filipovića stali zbog nekih administrativnih problema - kazao je Koldžo, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom