Bosna i Hercegovina     | 03.10.2018. 16:57 |

Vlada KS - Osnovica za obračun plaća jednaka za sve

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo je u nastavku 144. sjednice primila na znanje Informaciju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS u vezi prijedloga Sporazuma i Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Vlada KS stoji iza svojih ranije utvrđenih stavova da se osnovica za sve korisnike koji primaju platu iz Budžeta KS izjednači i utvrdi u iznosu od 310 KM, pa tako i za oblasti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS.

Dio pomenute Informacije resornog ministarstva, koji se odnosi na odobravanje dodatnog zapošljavanja odgajatelja u JU “Djeca Sarajeva” Sarajevo, a sa ciljem smanjenja i potpunog ukidanja liste čekanja za upis djece u ovu ustanovu, Vlada Kantona Sarajevo će redovno rješavati po proširenju fizičkih kapaciteta za smještaj djece u pomenutu ustanovu što će doprinijeti smanjenju i konačnom ukidanju liste čekanja.

U vezi prijedloga planiranja dodatnih namjenskih sredstava za higijenski i didaktički materijal u JU “Djeca Sarajeva” Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo te zahtjeve smatra opravdanim, kao i za planske aktivnosti na povećavanju investicija za osnovne škole u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu, te će ih razmotriti i rješavati prilikom planiranja budžeta Kantona Sarajevo za narednu godinu.

Dio Informacije Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, koji se odnosi na odobravanje dodatnog zapošljavanja stručnih saradnika i asistenata u nastavi, Vlada KS također redovno rješava, kroz implementaciju Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Pedagoških standarda i normativa, odnosno kroz ulaganje u inkluzivno obrazovanje i sprečavanje maloljetničke delinkvencije, saopćeno je iz Vlade KS.

Vlada potvrđuje da je već ranije usaglašeno potpisivanje sporazuma za osnovicu za obračun plaća za period IX – XII mjesec 2018. godine te da je s tim u vezi uputila u skupštinsku proceduru Prijedlog izmjene Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu.

Vlada Kantona Sarajevo će nastaviti aktivnosti u vezi pregovora sa Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalnim odborom Kantona Sarajevo u smislu usaglašavanja teksta izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo od 2019. godine, navodi se u saopćenju Press službe KS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vlada KS - Više od sedam miliona KM za projekte u oblasti šumarstva

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana