Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 11:13 |

Od početka izborne kampanje nepropisno oglašavanje na 320 lokaliteta u KS-u

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Od početka izborne kampanje u Inspektoratu urbanističko-građevinske, ekološke, komunalne i stambene inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo do danas je primljeno i obrađeno 45 zapisnika i službenih zabilješki s fotografijama, kojima su komunalni redari KJKP "Rad" evidentirali prekršaj nepropisnog oglašavanja na 320 lokaliteta na području Kantona Sarajevo - potvrđeno je Feni iz KUIP-a KS.

- Na osnovu dostavljene dokumentacije pokrenuti su inspekcijski postupci koji, u ovoj fazi, podrazumijevaju donošenje rješenja kojima je političkim subjektima naređeno uklanjanje nepropisno postavljenih plakata sa mjesta koja nisu predviđena za tu svrhu - kazala je Feni glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Naglasila je da je izdatim rješenjima političkim subjektima naređeno da u roku od jednog dana od dana prijema rješenja, izvrše uklanjanje nepropisno postavljenog propagandnog materijala, s tim da je većina njih na zapisnike redara izjavila da će uklanjanje izvršiti u najkraćem roku, što se već na terenu realizira.

- Kantonalna komunalna inspekcija po službenoj dužnosti prati izvršenje donesenih rješenja, te će na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja biti poduzete dalje mjere - kazala je Brdarić.

Kazne za nepropisno plakatiranje propisane su Zakonom o komunalnoj čistoći KS, a kreću se od 1.000 do 6.000 KM za pravne subjekte, odnosno od 500 do 2.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu.

Iz KUIP-a KS upozoravaju i da svako nepostupanje po rješenju kantonalnog inspektora podliježe izdavanju prekršajnog naloga shodno Zakonu o inspekcijama KS u iznosu od 3.000 do 15.000 KM za pravne subjekte, te od 1.000 do 3.000 KM za odgovornu osobu.

Neposrednu kontrolu i evidentiranje nepravilnosti na terenu vrši Služba komunalnih redara KJKP "Rad", čiji uposlenici fotografišu predmet prekršaja, sačinjavaju službene zabilješke, odnosno zapisnike, koje potom dostavljaju kantonalnoj komunalnoj inspekciji. Shodno zakonskim propisima i ovlaštenjima komunalni inspektori odmah pokreću postupak inspekcijskog nadzora, te poduzimaju zakonom predviđene mjere.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada KS dala saglasnost na upošljavanje 17 kantonalnih inspektora

KUIP KS - Kontrole subjekata nadzora koji usluge smještaja oglašavaju putem interneta

KUIP KS: Na tržištu KS dosad nije pronađen proizvod koji je sporan u Hrvatskoj

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana