Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 11:43 |

PSOTC OSBiH primljen u Mrežu Evropskog koledža za sigurnost i odbranu

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) Oružanih snaga BiH danas je u Sarajevu svečano dodijeljen dokument o prijemu u Mrežu Evropskog koledža za sigurnost i odbranu (ESDC).

Ministrici odbrane Bosne i Hercegovine Marini Pendeš dokument je uručio direktor ESDC-a Dirk Dubois koji je istakao da je to mali i simboličan, ali važan korak približavanju BiH naporima Evropske unije za uspostavljanje mira, stabilnosti i vladavine prava širom svijeta.

- Imati PSOTC za partnera našoj Mreži je značajno jer se radi o centru s dobrom reputacijom koja pruža visoko kvalitetnu obuku što su već prepoznale i druge međunarodne organizacije - rekao je Dubois.

Pendeš je navela da je današnja ceremonija pokazatelj koliko su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, kao i PSOTC, učinili od svog utemeljenja da dobiju takav certifikat.

Naglasila je da PSOTC već ime certifikate Ujedinjenih nacija, NATO-a, SAD-a, te određenog broja univerziteta i akademija iz Bosne i Hercegovine.

ESDC je tijelo Službe za vanjsko djelovanje Evropske unije koje provodi obuku i edukaciju iz oblasti sigurnosti i odbrane, u skladu sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. 

Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) je institucija koja osigurava profesionalno vojno obrazovanje i štabnu obuku za oficire OSBiH i drugih međunarodnih učesnika, te promoviše prednosti međuentitske saradnje.

Kurs je predviđen za 40 poručnika/kapetana i mladih majora, u omjeru od 30 studenata iz BiH i 10 studenta iz drugih zainteresovanih zemalja regiona zapadnog Balkana i zemalja Partnera. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

PSOTC prvi put dio osoblja na uglednom Ženevskom centru za sigurnosnu politiku

PSOTC - Pukovnik Riković instruktor na vježbi 'Zaštita civila u mirovnim operacijama' u Beogradu

Omić: PSOTC za 20 godina izrastao u NATO akreditovanu instituciju (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta