Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 13:27 |

Dječijim festivalom počelo obilježavanje Dječije nedjelje u ZDK-u

FENA Saopćenje

ZENICA, 5. oktobra (FENA) – Dječijim festivalom, centralnim događajem ovogodišnje manifestacije, danas je na zeničkom Trgu Alije Izetbegovića počelo obilježavanje Dječije nedjelje i u Zeničko-dobojskom kantonu, koje će trajati do 12. oktobra.

Nekoliko stotina djece, roditelja i gostiju sudjelovalo je u trosatnom programu, tokom kojeg su se predstavili najuspješniji sportaši, muzičari, balerine, plesači, recitatori... 

-Prvi put JU Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama ZDK ima čast da organizuje ovu manifestaciju, koju bismo željeli produžiti i na cijelu godinu. Danas smo okupili djecu iz javnih ustanova, vrtića, osnovnih i srednjih škola, sportskih društava, nevladinog sektora iz cijelog Kantona. Ovo danas je realna inkluzija, jer na jednom mjestu možete vidjeti djecu koja nemaju nikakve poteškoće i koja imaju određene poteškoće. To je prava inkluzija, koju mi i želimo da postignemo - kazala je direktorica JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK-a Meldina Ugarak.

Istakla je da je presretna što se početak Dječije nedjelje podudara s Danom učitelja, kojima je čestitala njihov dan te im se, kako je kazala, zahvalila za sve napore koje ulažu u razvoj naše djece.

-Vlada ZDK i Ministarstvo rada i socijalne politike za obilježavanje Dječije nedjelje osigurali su iz budžeta 25.000 KM - kazao je ministar Nurđihan Šahinović, koji je istakao kako će ovogodišnja manifestacija biti završena podjelom nagrada za najbolje dječije literarne radove na temu inkluzije.

Svečanosti je prisustvovao i premijer ZDK Miralem Galijašević, koji je istakao kako je ovo lijepa manifestacija, koju su ove godine povjerili Centru za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama ZDK.

-Naš je kanton jedini kanton koji ima mrežu dnevnih centara. Mislim da je to dobra stvar, a zahvaljujem se Vladi i ambasadorici Republike Njemačke koji aktivno sudjeluju u podršci rada tih centara. Ove centre imamo u Tešnju, Žepču i Visokom, a nadam se da ćemo takav centar uskoro imati i u Zenici - kazao je Galijašević.

JU Dom porodica Zenica i OŠ "Hamza Humo“ iz Zenice dobili su na poklon po laptom, koje će koristiti u svakodnevnom radu, a skromne novčane nagrade dobili su kolektivi koji rade s djecom te uspješni i kreativni mladi sportaši, pjesnici, modni kreatori...

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!