Ekonomija     | 05.10.2018. 13:38 |

U Goraždu počeli 12. Dani meda i ljekovitog bilja 'Živjeti s prirodom'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. oktobra (FENA) - U organizaciji Udruženja uzgajivača medonosnog, aromatičnog i ljekovitog bilja BPK "Facelija“, u Goraždu je danas počela dvodnevna 12. tradicionalna manifestacija Dani meda i ljekovitog bilja „Živjeti s prirodom - Goražde 2018.“

Med i proizvode od meda, ljekovito i aromatično bilje, cvijeće te pčelarsku opremu izložila su 23 izlagača iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Predsjednik udruženja "Facelija“ Rehad Deljo ističe da je cilj manifestacije skrenuti pažnju na značaj i potrebu unapređenja pčelarstva i rješavanje problema u poljoprivredi te afirmacija potencijala u ovom segmentu.

- Bitno je istaći da imamo 49 godina organiziranog pčelarstva na ovom području, da organizujemo brojne edukacije sa značajnim predavačima, da smo planirali uzimanje uzoraka koje ćemo poslati na federalno takmičenje koje se održava na Ilidži. I prošle godine smo nagrađeni, a ovaj put ćemo pet do deset uzoraka meda poslati u Mostar. Nastojimo organizovati i druge stvari koje mogu poboljšati promociju zdrave hrane - istakao je Deljo.

O značaju ove turističko-privredne manifestacije govorili su i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, te ministar privrede BPK Anes Salman koji je otvorio sajam.

Poručili su da je proizvodnja zdrave hrane zlata vrijedna te da će ovakavi i slični događaji uvijek imati podršku.

Tokom dvodnevne manifestacije previđena je i promocija turističkih potencijala BPK-a, razni vidovi edukacije za uzgajivače i pčelare, prezentacija Pravilnika o pčelarstvu FBiH te dodjela priznanja za kvalitet proizvoda.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uvoz meda u BiH 14 puta veći od izvoza

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta