Kultura     | 05.10.2018. 22:29 |

Kosovski umjetnici pred publikom MESS-a s predstavom 'Bordel Ballkan'

FENA Minja Lepušina

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Kosovski umjetnici predstavili su se večeras publici 58. internacionalnog teatarskog festivala MESS izvodeći na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo komad "Bordel Ballkan", koji je po tekstu Jetona Neziraja režirao Andras Urban.

Riječ je o tekstu baziranom na djelu starogrčkog dramatičara Eshila "Orestija", postavljenom u novom kontekstu - balkanskom. U komadu se povlači paralela postratnih perioda - u Staroj Grčkoj i nakon sukoba na Balkanu 90-ih godina, pokazujući istovjetnost užasa zločina, mržnje i razaranja, ali i bogaćenja "preko noći" struktura koje su došle na vlast.

Kroz priču se ogoljuje i uloga međunarodne zajednice na ratom razrušenim područjima, gdje se pojavljuje pod krinkom spasioca, uloge prenosioca demokratije i mira, kao i one koja zapravo donosi temeljne odluke u vođenju postratne države, motivirana vlastitim interesima. 

Bordel Balkan ovdje je metafora na područje koje i ne zna živjeti bez krvi i "željezne ruke" koja će zemlje na njegovom tlu voditi.

 

Glumačku izvedbu ansambla Narodnog pozorišta Priština publika je nagradila višeminutnim aplauzom.

Uloge su ostvarili Astrit Kabashi, Maylinda Kasumoviq, Adrian Morina, Armend Baloku, Shengyl Ismaili, Semira Latifi, Armend Smaili, Edona Reshitaj, Arta Selimi, Shpetim Kastrati, Ylber Bardhi i Adhurim Demi.

Scenografiju potpisuje Zeni Ballazhi, dok je za kostime zaslužna Yllka Brada.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dačić: Kosovo će u svibnju biti primljeno u Vijeće Europe?

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom