Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 15:44 |

U BPK Goražde prijem povodom Svjertskog dana učitelja

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5.oktobra (FENA) – Povodom 5. oktobra Svjetskog dana učitelja, danas je u Ministarstvu obrazovanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde upriličen prijem za prosvjetne radnike s područja ovog kantona.

Istaknuto je da prosvjetni radnici imaju plemenitu misiju, da obrazuju i pripremaju mlade ljude za budućnost, zbog čega je potrebno dati im važnost koju zaslužuju.

Uz dobre uslove za rad u školama  BPK na čijem stvaranju, kako je danas istaknuto, se mnogo uradilo u proteklom periodu, potrebno je učiniti više i na poboljšanju standarda prosvjetnih radnika.

Resorni ministar Damir Žuga naglasio je dobru saradnju i socijalni dijalog koji je uspostavljen između sindikata i resornog ministarstva,  ali je ovaj datum na području BPK  protekao  donekle u sjeni štrajka upozorenja koji svakodnevno održavaju članovi Sindikata srednjeg obrazovanja, zbog neusvajanja Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima.

-Standard prosvjetnih radnika  u današnje vrijeme po svom materijalnom statusu u odnosu na ostale,  je dosta niži i mi nastojimo taj položaj što je moguće više poboljšati. Podržavamo dosta odluka Vlade i ministarstva ali isto tako tražimo da se ispoštuje ono što je potpisano i dogovoreno, zakon i kolektivni ugovor -istakao je Eldin Isanović predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde.

Ministar Damir Žuga podsjetio je da je nakon potpisivanja kolektivnog ugovora između resornog ministarstva i sindikata usaglašena Instrukcija za koju saglasnost treba dati Vlada BPK Goražde.

- Postigli smo kompromis sa sindikatom i na nivou jedne godine potrebno je 300.000 KM za 400 uposlenika i mislim da to nije poseban teret za budžet naredne godine obzirom da bi primjena počela od januara. Vjerujem da ćemo dobiti podršku Vlade BPK na prvoj sjednici u narednih nekoliko dana, a ovaj štrajk upozorenja vidim kao jedan dodatni pritisak na vladu ali to je legalno pravo sindikata – kazao je Žuga.

Uz čestitke povodom 5. oktobra, priznanje prosvjetnim radnicima za misiju koju obavljaju danas su odali i premijer BPK Emir Oković te direktorica Pedagoškog zavoda BPK Dika Makota koji su naglasili važnost ove profesije ali i potrebu njenog podizanja na viši nivo, kako bi se osigurao kvalitet obrazovanja budućih generacija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'