Stranačke aktivnosti

Priopćenje za javnost Koalicije Hrvatsko zajedništvo

Saopćenje

Polaganjem vijenaca ispred središnjega spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Posušju i paljenjem svijeća u znak sjećanja na žrtvu najboljih hrvatskih sinova za našu slobodu započeo je završni predizborni skup Koalicije Hrvatsko zajedništvo.
U ime domaćina nazočne je pozdravio Tomislav Topić, predsjednik Općinskoga odbora HDZ-a 1990 kazavši :„Dragi prijatelji, nikada ne smijemo zaboraviti da su naši nacionalni interesi i ciljevi u borbi za naš opstanak na ovim prostorima uistinu sveti.

Hrvatski narod boreći se hrabro, srčano i odvažno, uspio se održati i opstati tijekom svoje mukotrpne povijesti natopljene krvlju i suzama naši slavnih predaka. Svaku neprijateljsku silu uspjeli smo suzbiti pa tako i one najstrašnije tursku, i ne tako davno i jugokomunističku ili velikosrpsku. Nažalost, dragi prijatelji, moram i osjećam potrebu s ovoga mjesta izjaviti da su i dan danas uvelike prisutni njihovi ostatci i otrov su u našem nacionalnom tkivu. Ne trebamo previše pričati o tomu kako živimo jer to dobro znamo.Ne trebamo pričati o masovnom odlasku cijelih obitelji jer svi poznajemo nekoga tko je napustio vjekovna ognjišta u posljednjih nekoliko godina.Ne trebamo trošiti riječi na lošu ekonomiju jer naši mladi se školuju za strance i pune proračune tuđih država.Korupcija je kod nas gotovo zakonom zaštićena kao tradicionalna tekovina i narodno blago.Uistinu se zapitam: JEL¢ DOSTA VIŠE? Koliko je još krugova do iskupljenja? Zato, drage Hrvatice i Hrvati, Posušanke i Posušani, iziđite na ove izbore i PRESUDITE im svojim glasom glasujući za koaliciju Hrvatsko zajedništvo, glasujući za kandidate Hrvatskog zajedništva na svim razinama, glasujući za našu kandidatkinju za člana Predsjedništva dr. Dianu Zeleniku“, zaključio je Topić.

Vjekoslv Bakula, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Federacije BiH Zapadno-hercegovačke županije pozdravljajući nazočne rekao je: „MI NUDIMO NUDIMO ISTINSKO….I….ISKONSKO HRVATSKO ZAJEDNIŠTVO…….ALI NE I NIKADA UDBAŠKO ZAJEDNIŠTVO!!!! Ne dajte da vas ponovno zavaraju. POŠTOVANI BIRAČI…. Budućnost se gradi sada….sada je vrijeme da postavimo temelje za oporavak svega uništenog lošim politikama. Sudeći po potezima VLADAJUĆIH….vrijeme je da se svi iselimo iz ove zemlje…a ja mislim da je vrijeme da im kažemo……DA JE DOSTA VIŠE!!!!…..ne damo nikome da nas tlači I PLJAČKA u našoj zemlji…Bosna i Hercegovina je NAŠA….HRVATSKA ZEMLJA…!!!!!“

„Jel’dosta više? Jel’ dosta Posušje, pitam i vas hrvatski narode.Je li vrijeme da pošaljemo pogrešne politike na smetljište povijesti, a da našu djecu povedemo u budućnost kakvu zaslužuju“, kazala je doktorica Diana Zelenika, kandidatkinja za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH i dodala: „I opet nam godinama sudbinu kroje reciklirani kadrovi komunističkog režima koji se pozivaju na obljetnice, a o njima su, dok su se u stvarnosti odvijale, slušali u metropolama ili negdje na morskoj obali. Sada traže neradne dane za obilježavanje pojedinih obljetnica umjesto da zločince za nevine žrtve procesuiraju jer u svojim rukama imaju ministarstvo pravosuđa i na državnoj i na federalnoj razini, a i vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH je Hrvatica koja je na tu funkciju imenovana upravo u trenutku kada su podignute optužbe protiv Hrvata u Orašju. Koriste žrtve Uzdola ne bi li nas u idućem četverogodišnjem mandatu sve otjerali s naših ognjišta i podebljali svoje bankovne račune… Oduzeli su nam sve odlike čovjeka, gotovo više nitko se ne smije, nema sreće samo brige i vječna kalkulacija je kako izdržati od prvog do prvog. Ukrali su nam 25 godina života! Stanje je alarmantno i ne znam da li je postalo u konačnici i kasno za Hrvate u BiH da se bar biološki spase. No barem je pozitivno što znamo zajednički uzrok svih naših problema. Dijagnoza postoji, a na vama je hoćete li ili ne započeti proces liječenja. Grozna su vremena da se pustimo i budemo žrtve. Stoga, vrijeme je za promjene, protiv jednoumlja a za istinu i za one koji će iskreno raditi na opstojnosti, ravnopravnosti i boljem životnom standardu Hrvata u cijeloj BiH. Vrijeme je da se zaustavi njihov projekt, da Hrvati napuštaju svoja ognjišta, a da oni sa svojim obiteljima žive na posjedima od desetine kvadratnih kilometara. Gospodo, 20-tak poratnih godina u kontinuitetu, slušamo i gledamo iste političke face, drogiraju nas predizbornim obećanjima, jer im je društveno koristan rad jedina alternativan 07.listopada imate mogućnost da oblikujete političku i posljedično svaku drugu stvarnost u BiH i nemojte to izgubiti iz vida. Glasujte protiv njih na predstojećim izborima, ne zato što smo mi tako divni i bajni nego što ćemo ih mi spremiti iza rešetaka, a svu njihovu pljačkom stečenu imovinu zaplijeniti i prodati te novac vratiti narodu“, podcrtala je doktorica Zelenika.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, voditelj Koalicije Hrvatsko zajedništvo i nositelj liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH pozvao je nazočne da 7. Listopada izađu na izbore, jer ovaj put imaju mogućnost izbora.

„Jamčim vam da će Hrvatsko zajedništvo raditi u interesu vas i vaše djece . Mi nikada nismo izdali svoj hrvatski narod i nikada nećemo, mi se nećemo odnaroditi, radit ćemo za narod i na razvitku naše zemlje Bosne i Hercegovine“ – kazao je Cvitanović u Posušju i poseban akcenat stavio na zaštitu prava braniteljske populacije, prava majki na doplatak i pravo svakoga čovjeka na dostojan život.

Ključ opstanka hrvatskoga naroda u BiH program je koji smo ponudili javnosti. To je iskorijenjivanje siromaštva, borba protiv korupcije i kriminala, demografska politika gdje smo mi u središte svega stavili majku; majku kao nositeljicu opstanka hrvatskoga naroda u BiH. Zato se zalažemo za njezino poštivanje i kao žene i kao majke kada je u pitanju i njezina uloga u društvu. To je jasno podcrtano u našemu programu gdje stoji naše odlučno zalaganje za majku. Ono što koalicija Hrvatsko zajedništvo nudi u pronatalitetnoj politici odnosi se na majku kao temelj za demografsku politiku u svim ozbiljnim, razvijenim zapadnim zemljama, što znači podrška ženi-majci. Svaka majka u BiH koja rodi troje djece bit će potaknuta, država će joj osigurati 500 KM mjesečne naknade do 18. godine života najmlađega djeteta, a svaka majka koja rodi više od troje djece imat će osiguranu zajamčenu plaću u FBiH koja iznosi oko 850 KM, a majci s petero djece koja radi da može birati hoće li raditi ili biti majka, i kao takva imati sva prava koja proizilaze iz radnoga odnosa. Sigurni smo kako bi takva politika zadržala mnoge obitelji u BiH i omogućila im da ostanu, žive i odgajaju svoju djecu u ovoj zemlji.

Svih deset točaka našega programa: za opstanak, preko europeizacije Daytona, borbe protiv korupcije i kriminala, potpore gospodarskom razvitku, afirmacije znanja i obrazovanja, iskorjenjivanja siromaštva, očuvanja i razvoja nacionalnih instutucija do istinske skrbi o braniteljskoj populaciji do zaštite ljudskoga života od začeća do prirodne smrti, zaokruženi je odgovor Hrvatskoga zajedništva na sve izazove s kojima je suočen hrvatski narod, a i BiH u cjelini.

Ponudili smo i program i viziju i ljude, a na biračima je da izaberu hrabre, odgovorne, nekompromitirane koji jamče promjenu. Svima poručujem kako je ovo možda i presudni trenutak za budućnost hrvatskoga naroda, ali i za budućnost svih drugih u BiH. Vrijeme je reći dosta ovoj i ovakvoj dosadašnjoj politici koja je narod dovela do beznađa, siromaštva i borbe za golo preživljavanje. Izađite na izbore 7. listopada i izaberite. Izaberite hrabre, odgovorne i nekompromitirane koji nude promjenu“, pozvao je Cvitanović Posušanke i Posušake, ali i sve građane BiH.

Pozdravnim govorima nazočnima su se obratili i Koalicijski partneri.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.