Regija     | 08.10.2018. 13:22 |

Plenković: Izbor Komšića nije dobar za cijelu BiH

FENA Cvita Kusić

ZAGREB, 8. listopada (FENA) - Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je poručio kako je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine scenarij koji nije dobar za hrvatski narod, ali ni općenito za tu državu.

 "Ponovno smo se zahvaljujući pozitivnom pravnom okviru koji postoji u BiH doveli u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriju Federacije biraju predstavnika u Predsjedništvu drugom narodu", ustvrdio je premijer Plenković. 

 "Mislim da to nije dobro i da je cilj svih u BiH da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro i da su privrženi svojoj domovini Bosni i Hercegovini", dodao je Plenković, javila je Hina.

 Izrazio je žaljenje što na tu funkciju nije izabran predsjednik HDZ BiH Dragan Čović jer je on u mandatu od protekle četiri godine "napravio ključni iskorak, uz hrvatsku podršku, na putu BiH prema Europskoj uniji", naglasivši kako je "ta činjenica mogla i trebala biti honorirana". 

 "U svakom slučaju nije dobro da se takav scenarij ponavlja", zaključio je premijer. 

 Usprkos tome Plenković je pozdravio održavanje općih izbora u toj zemlji i čestitao svima koji su izabrani na različitim razinama vlasti, te je naglasio kako će Zagreb nastaviti dobru suradnju s bosansko-hercegovačkim institucijama i "gajiti dobre, kvalitetne odnose", te se u isto vrijeme zalagati za poštivanje principa jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda. 

 "Nas puno toga veže za BiH, svi naši potezi, osobito u vrijeme ove vlade, bili su vrlo prijateljski i otvoreni prema cijeloj zemlji i prema svim njezinim institucijama", kazao je Plenković, podsjetivši na zajedničku inicijativu njega i predsjedatelja Vijeća ministara BiH za zajedničku sjednicu vlade u srpnju prošle godine u Sarajevu. 

 Dodao je kako dvije zemlje imaju više od 2 milijarde eura trgovinske razmjene, kako je Hrvatska u BiH investirala milijardu i 200 milijuna eura, te kako je proteklih godina tamo otvorila dva konzulata (Vitez i Livno), dva dopisništva Hrvatske radio-televizije (Sarajevo i Mostar), te dva ureda Hrvatske gospodarske komore (Sarajevo i Mostar). 

 Kao primjer jačanja odnosa Plenković je naveo i ponovno uvođenje linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, suradnju po pitanju sprječavanja nezakonitih migracija te hrvatsku podršku BiH na putu prema EU-u.

 "Mislim da stoga svi politički akteri i stranke u BiH moraju biti svjesni da većeg i iskrenijeg saveznika od Hrvatske među članicama EU-a sigurno nemaju". 

 "Zato smo i unutar EU-a često govorili kako pitanje duha Daytonskog sporazuma, a to je legitimna zastupljenost tri konstitutivna naroda, treba biti poštovano. To je bitno za koheziju i kvalitetno funkcioniranje BiH", zaključio je Plenković. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Nastavlja se prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Senegalu, opozicija slavi pobjedu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo