Regija     | 09.10.2018. 14:33 |

DORH priprema 'Portal ratnih zločina'

FENA Mladenka Krilic

ZAGREB, 9. listopada (FENA) - Državno odvjetništvo Republike Hrvatske priprema internetski "Portal ratnih zločina", koji će vrlo brzo postati javno dostupan, najavila je u utorak zamjenica glavnoga državnog odvjetnika Jasmina Dolmagić.

Ona je "Portal ratnih zločina" najavila na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Pravda nakon Haaga", koju su u Zagrebu organizirali Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba, Srpsko narodno vijeće, Centar za suočavanje s prošlošću Documenta i Centar za tranzicijsku pravdu Sense iz Pule.

Na konferenciji je sudjelovao i tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Serge Brammertzu, bivši glavni tužitelj Haškoga suda, te predstavnici državnih tužiteljstava Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dolmagić nije precizirala kada bi "Portal ratnih zločina" mogao biti pokrenut, ali je kazala kako su "sve tehničke pripreme obavljene", piše Novi list.

Taj će portal, kazala je, sadržavati osnovne informacije o ratnim zločinima i njihovome sudskom procesuiranju u Hrvatskoj. Zamjenica glavnoga državnog odvjetnika pojasnila je da će portal "voditi računa o anonimnosti", ali nije objasnila čiji identitet neće biti objavljen. Prve informacije na tome internetskom servisu, dodala je, bit će o pravomoćno okončanim suđenjima za ratne zločine.

Govornici su se na početku složili kako je kažnjavanje ratnih zločina sve sporije, a politička i društvena atmosfera za nj sve nepovoljnija.

 Serge Brammertz ustvrdio je kako u svim zemljama bivše Jugoslavije zahvaćenima ratom "dominira negatorstvo" ratnih zločina.

-Još do pred koju godinu smatrao bih nezamislivim da ministri slave ratne zločince, a unazad dvije godine to vidimo u svim zemljama, pri čemu ni Hrvatska nije iznimka. Kako možete očekivati da tužitelji odgovorno rade svoj posao, ako političari slave zločince?", retorički je pitao Brammertz.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo