Bosna i Hercegovina     | 09.10.2018. 17:22 |

Svjetski dan mentalnog zdravlja; pokrenuta kampanja 'Može se dogoditi svakome'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 9. listopada (FENA) - U povodu 10. listopada, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Caritas Bosne i Hercegovine, u suradnji s mrežom partnera iz jugoistočne Europe, pokrenuo je javnu kampanju pod sloganom "Može se dogoditi svakome".

Kampanja ima za cilj podići svijest o značaju zaštite mentalnog zdravlja i borbe protiv stigmatizacije osoba s mentalnim poteškoćama, a provodi se u okviru EU financiranog projekta SOCIETIES - Potpora udrugama civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, socijalnom uključivanju osoba s teškoćama u razvoju i u primjeni standarda EU u jugoistočnoj Europi.

U svijetu preko 400 milijuna ljudi boluje od neke mentalne bolesti, a daleko veći broj stanovnika ima neki oblik mentalnih poteškoća. Od toga dvije trećine nikada ne zatraži pomoć iz stida ili straha od surove reakcije okoline. Osobe sa mentalnim poteškoćama često su stigmatizirane, diskriminirane, zanemarene i odbačene iz društva, pa čak i iz kruga najbližih. Ovom kampanjom nastojimo ukazati kako su mentalni poremećaji prave bolesti, poput svih drugih, te kako se uz odgovarajući tretman mogu efikasno liječiti, naročito ukoliko se sa liječenjem započne na vrijeme, ističu iz Caritasa BiH.   

U proteklom periodu, počevši od 1. listopada, organizacije Caritasa iz jugoistočne Europe putem svojih društvenih mreža, dijelile su postove s porukama povezanim sa sloganom kampanje. Ukupno 15 ilustracija širi poruku "Može se dogoditi svakome": Svatko može eksplodirati, Svatko može izgorjeti, Svatko se može raspasti, Svatko može potonuti …

U okviru navedene antistigma kampanje pokrenut je i međunarodni natječaj za grafičko rješenje uz slogan "Može se dogoditi svakome". Odabir najkreativnijih prijedloga vrši se putem online glasanja na www.projectsocieties.org, a pobjednički radovi će biti objavljeni 10. listopada.

Ovogodišnja kampanja provodi su u suradnji s Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK "Fenix", Udrugom za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja In Spe Mostar, te Kantonalnim udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji "APEL" Sanski Most.

Tako će Caritas BiH 10. listopada u Sarajevu dijeliti promotivne materijale te uputiti poziv i poticaj za zajednički napor oko smanjenja stigme i socijalne isključenosti osoba s mentalnim poteškoćama.

Istog dana, Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK "Fenix" organizirat će u Tuzli promotivni skup "Odluči krenuti, zajedno ćemo naći put".

Pored toga, Udruga za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja In Spe Mostar, organizirat će u Mostaru predavanje prof. Marka Romića, spec. traumatske psihologije na temu "Mentalno zdravlje mladih u promjenjivom svijetu", dok će Kantonalno udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji "APEL" Sanski Most održati uličnu akciju.

Caritas BiH potiče sve građane, prvenstveno mlade, volontere da udruže svoje glasove kako bi odzvanjali kao jedan i kako bi upozorili na rastuće probleme mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, jer se može dogoditi svakome. 

Ovaj projekt financira EU, a provodi se u pet zemalja zapadnog Balkana, koje su u pred pristupnom postupku prema Europskoj Uniji. U Bosni i Hercegovini se provodi u suradnji s Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK "Fenix", a uz potporu Federalnog ministarstva zdravlja, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo te Centra za mentalno zdravlje Vitez.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana