Kultura     | 10.10.2018. 13:46 |

U BiH od petka počinje obilježavanje Sedmice italijanskog jezika u svijetu

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi najavio je treći niz događaja kojim će od 12. do 21. oktobra u bh. gradovima biti obilježena Sedmica italijanskog jezika u svijetu.    

Kroz muzičke, poetske, prozne i strip događaje pokazat će se koliku upotrebu i značaj ima italijanski jezik u povezivanju Italije i BiH te naroda dvije zemlje.  

- Također, namjeravamo organizirati izložbu fotografija o prvim diplomatskim dokumentima i na taj način ponovo oživjeti dokumente iz razdoblja 1863.-1914. godine. U vezi s tim pozivamo medije u BiH i Italiji da pomognu u prikupljanju posebno relevantnih svjedočenja i fotografija koji govore o talijanskom prisustvu u zemlji osobito u vrijeme početka diplomatskih odnosa. Ove godine obilježava se 155. godišnjica od otvaranja prvog talijanskog diplomatskog predstavništva u BiH – rekao je Minasi na današnjoj pres-konferenciji.

Dodaje da zainteresovani materijale mogu poslati putem e-maila italia.bih@gmail.com do 15. novembra ili na adresu Ambasade, Čekaluša 39.

Prvi događaj u Sedmici italijanskog jezika u svijetu je izložba posvećena najpopularnijem italijanskom stripu u bivšoj Jugoslaviji "Alanu Fordu", koja će 12. oktobra biti otvorena u Kamenoj kući – Tvrđava Kastel u Banja Luci.

- Od ponedjeljka do petka već se održava prva operna radionica u BiH u kojoj učestvuju mladi operni pjevači iz BiH, Italije, Malezije, Srbije i Australije. Oni će, po okončanju radionice, uz ženski zbor Franjevačke klasične gimnazije Visoko izvesti operu "Sestra Angelica" slavnog italijanskog kompozitora Giacoma Puccinija 13. oktobra u Kulturnom centru Altindag u Visokom, 14. oktobra u Crkvi svetog Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci i 16. oktobra u Crkvi svetog Ante Padovanskog u Sarajevu - kazala je umjetnička voditeljica operne radionice "Sestra Angelica" Jasmina Polić.

U Narodnom pozorištu u Sarajevu 15. oktobra koncert će održati Orkestar mladih BiH, koji je prvi muzički sastav oformljen na državnom nivou. Muzičare je odabrao maestro Igor Coretti koji će i dirigirati koncertom.

Kao specijalni gost, italijanski književnik i novinar Paolo Rumiz tokom koncerta čitat će neke od svojih tekstova o temi Evrope i mira.

Rumiz će sa književnicom Andreom Marcolongo biti protagonist otvorenog susreta na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje će 16. oktobra voditi dijalog o vlastitim iskustvima u vezi sa Bosnom i Hercegovinom.    

- Dijalog se uvrštava u kontekst dijaloga italijanskih ličnosti sa studentima italijanskog jezika glavnih bh. univerziteta povodom Sedmice italijanskog jezika u svijetu. Zato će se Andrea Marcolongo susresti sa studentima univerziteta u Banja Luci i Mostaru kako bi govorila o svom odnosu prema Sarajevu i BiH u kojoj se nedavno odlučila doseliti zastalno - istakao je ambasador Italije u BiH Nicola Minasi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasada Italije predstavlja 'Dane italijanskog filma'

U Sarajevu održan online međunarodni skup o italijanskoj književnosti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'