Bosna i Hercegovina     | 10.10.2018. 14:03 |

Potrebno raditi na prevenciji mentalnih poremećaja (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

TUZLA, 10. oktobra (FENA) - Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se danas, a prema pоdаcimа Svjetske zdravstvene organizacije, mеntаlni poremećaji su vodeći prоblеmi mеđu аdоlеscеntimа u еvrоpskim zemljama i u Bosni i Hercegovini. 

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji Tuzlanskog kantona "Fenix" Tuzla organizovao je tim povodom kampanju pod nazivom "Odluči krenuti, zajedno ćemo naći put".

Član stručnog odbora Udruženje "Fenix" Tuzla Bojan Šošić kazao je da se mladi danas susreću sa velikim životnim izazovima u svijetu koji im je 'široko otvoren'

- Taj svijet nudi i neke prividne alternative, koji ne ispunjavaju ono što oni žele - pojasnio je.  

Predstavnici Udruženja "Fenix" danas su informirali građane s poteškoćama koje donosi depresija. Naglasili su da se ona svrstava među tri zdravstvena opterećenja s kojim se sve češće suočavaju adolescenti.

Predsjednik Udruženje "Fenix" Tuzla Vahid Đulović kaže da su danas dijelili promotivne letke, pozvali sve zainteresirane da prisustvuju grupama za samopomoć te se družili sa građanima.  

U Bosni i Hercegovini svaka sedma osoba pati od posttraumatskog stresnog poremećaja, ističu u "Fenixu". Kažu da je potrebno raditi na prevenciji mentalnih poremećaja posebno kod djece i adolescenata.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, održano je i predavanje o temi "Glas korisnika u zaštiti mentalnog zdravlja".

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2217

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1RiA9dhiRsBJX7tXVtXWvg9ZkTw6pvqO-?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

HU 'Zvončica' organizira tribinu o mentalnom zdravlju

U godinu dana građani BiH na antidepresive i lijekove za smirenje potrošili 22,2 milijuna KM

Uz Svjetski dan štednje - Rast depozita pouzdan znak povjerenja u bankarski sektor BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!