Regija     | 10.10.2018. 14:24 |

Slovenski ministar smiruje pogranične općine zabrinute zbog ilegalnih migracija

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 10. listopada (FENA) - Unatoč povećanju broja ilegalnih migranata koji prelaze hrvatsko-slovensku granicu u odnosu na prošlu godinu za sada nema potrebe za osnivanjem novih prihvatnih centara za izbjegice i migrante, ustvrdio je u razgovoru s predstavnicima pograničnih općina slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, javljaju u srijedu slovenski mediji.

 U razgovoru s općinskim vodstvom u Ilirskoj Bistrici, Poklukar je nastojao smiriti zabrinutost i protivljenje planovima o osnivanju novog centra za migrante, rekavši da za sada za to nema potrebe jer policija kontrolira stanje, iako ministarstvo unutarnjih poslova ima u pripremi i dodatne mjere za sprječavanje ilegalnih migracija ako problem bude eskalirao.

 Gradonačelnik Ilirske Bistrice Emil Rojec kazao je u razgovoru s ministrom da je zadovoljan što ministar shvaća strahove lokalnog stanovništva u vezi migracija, da im je obećao da bi u slučaju potrebe uz policiju intervenirala i vojska, ali da se nikako ne može složiti s mogućnim osnivanjem migrantskog centra na teritoriju svoje općine.

 "Uvjereni smo da granicu treba učiniti nepropusnom za ilegalne migracije i da je nezakonite prelaske potrebno onemogućiti", kazao je Rojc.

 Nezadovoljstva i povremeni prosvjedi zbog najave o mogućem otvaranju prihvatno-migracijskih centara za migrante ove su jeseni zabilježeni i u više drugih pograničnih općina, no slovenska policija navodi da unatoč povećanom migracijskom priljevu još uvijek kontrolira situaciju.

 Kako prenose slovenski mediji, policija je u prvih devet mjeseci ove godine na području cijele države zabilježila 6667 ilegalnih prelazaka državne granice, a lani u istom razdoblju 1305, što znači da se je broj ilegalnih ulazaka učetverostručio.

 Ove je godine u vezi s ilegalnim prijelazima bilo najviše postupaka s državljanima Pakistana, Alžira i Afganistana, navodi slovenska policija. Prema njima, 46 posto svih ilegalnih prijelaza odvija se na području policijske uprave Koper, a 41 posto na području policijske uprave Novo Mesto, što se povezuje s ovogodišnjim jačanjem ilegalnih puteva iz područja sjeverozapadne BiH prema Hrvatskoj i Sloveniji, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'