Bosna i Hercegovina     | 11.10.2018. 14:42 |

Uz podršku OSCE-a osnovano udruženja socijalnih radnika na državnom nivou

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) - Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) pružila je podršku Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i udruženjima socijalnih radnika Federacije BiH i Republike Srpske u organizaciji konferencije posvećene obrazovanju socijalnih radnika, koja je danas završena u Sarajevu.

Konferencija je okupila više od 200 socijalnih radnika iz BiH i regije, a u fokusu su bili međunarodni standardi i sadašnja praksa u obrazovanju socijalnih radnika.

Predsjednik Saveza socijalnih radnika FBiH Mirnes Telalović rekao je da sistem socijalne zaštite zahtijeva dalji razvoj i poboljšanja usmjerena ka poštivanju međunarodnih standarda.

- Bosni i Hercegovini su potrebni kvalificirani socijalni radnici. Obrazovanje i stručno usavršavanje socijalnih radnika je jedini način da se postigne taj cilj - rekao je Telalović.

U saopćenju za javnost Misija OSCE u BiH navodi da je konferencija bila prilika i da se obilježi uspostavljanje udruženja socijalnih radnika na državnom nivou.

To je bio jedan od naših ciljeva u oblasti socijalnog rada u BiH. Sad će Savez udruženja socijalnih radnika i drugih stručnih radnika socijalne djelatnosti Bosne i Hercegovine biti u mogućnosti da surađuje s udruženjima drugih država i podnese prijavu za članstvo u Međunarodnoj federaciji socijalnih radnika (IFSW). To će unaprijediti status socijalnih radnika u BiH, kao i pružanje usluga najugroženijim građanima - rekao je šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce G. Berton.

Predsjednik Saveza udruženja stručnih radnika socijalnih djelatnosti Republike Srpske Srđan Baralić rekao je da su izazovi u oblasti socijalne zaštite zajednički u cijeloj BiH.

- Zbog toga je za nas važno da ujedinimo naše napore i kapacitete, kao i da ojačamo suradnju s udruženjima drugih država da bi odgovorili na te izazove. Drago nam je da je Misija OSCE-a u BiH prepoznala važnost uspostavljanja Saveza udruženja socijalnih radnika BiH i pružila podršku toj inicijativi - kazao je.

- Misija OSCE-a u BiH nastavlja raditi na jačanju kapaciteta socijalnih radnika da bi poboljšali domet njihovog rada, efikasnost usluga i kapacitet za zastupanje neophodnih izmjena zakona i politika djelovanja - ističe se.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

OSCE - Studijska posjeta Gruziji omogućila bolje razumijevanje izbornog procesa

Misija OSCE-a: Odluke visokog predstavnika predstavljaju krajnju mjeru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo