Bosna i Hercegovina     | 12.10.2018. 13:10 |

Džaferović: Suprotstavit ću se politici destrukcije

FENA Internet

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Bosna i Hercegovina će sa susjedima graditi odnose na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i reciprociteta, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Šefik Džaferović koji je dobio najviše glasova na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Vjeruje da će novoizabrano Predsjedništvo raditi na principima dijaloga, tolerancije i poštovanja na integraciji države i njemom priključenju euroatlanskim integracijama.

- Retorika članova Predsjedništva i izgradnja jedne pozitivne političke atmosfere, a odnos prema radu koji će da zrači jednom takvom atmosferom je prva stvar koja treba da se ugleda udjelovanju Predsjedništva BiH. Očekujem da svi članovi Predsjedništva imaju takav pristup. Da se stavi u stranu svađalačka retorika, da se skinu sa dnevnog reda bilo kakve destukcije, ili destruktivne aktivnosti prema BiH, a onda rad na konkretnim pitanjima - rekao je.

Kada su integracije u pitanju, Džaferović navodi da treba od Evropske komisije (EK) što prije, nakon što Vijeće ministara odgovori na dodatni Upitnik EK, dobiti mišljenje o tome i elemente iz tog mišljenja ugraditi u programe vlada i da vlade odmah počnu da rješavaju ta pitanja.

- Prije toga odmah, što je moguće prije uspostaviti parlamentarne stabilne većine na svim nivoima vlasti u BiH i to takve parlamentarne većine koje će omogućiti svim vladama da normalno rade i koje će biti sastavljene od političkih stranaka koje imaju kapacitet da tu parlamentarnu većinu uspostavljaju kako na državnom, tako i na entitetskim i kanotnalnim nivoima. Dakle, to su neki konkretni potezi. Kada je u pitanju NATO treba da vidimo odmah šta je to što BiH treba da uradi u ovom trenutku kako bi se konačno, do konca ove godine, dobio taj prvi godišnji nacionalni plan za aktivaciju akcionog plana za članstvo u NATO savezu. Treba nastaviti i sve mjere od strane svih vlada na planu ekonomskih reformi - smatra Džaferović.

Upitan kako da se u Predsjedništvu uspostavi normalna atmosfera, te da se posveti dijalogu, Džaferović ističe da je to "jedini izlaz".

- Ja sam mnogo puta do sada odgovarao na to pitanje, stalno mi to pitanje postavljaju i ja stalno odgovaram da je konstruktivna atmosfera, dakle, pozitivna politička klima nešto što je neophodno našoj zemlji i nešto što je neophodno potrebno onim političarima i onim politikama i onima koje te politike i ti političari predstavljaju, a koji su do sada imali destruktivne aktivnosti prema našoj zemlji. Destrukcija tih političkih snaga je osnovni izvor tenzija koje smo mi do sada u stvari imali. Nadam se da su te politike i ti političari shvatili konačno da BiH nisu, niti će joj moći nauditi nikada u budućnosti, da samo bespotrebno gubimo vrijeme, da to nije niti u njihovom interesu, niti u interesu onih koje oni predstavljaju i da je jedini izlaz da idemo dalje. Dakle, da rješavamo probleme koji se tiču svakodnevnog života ljudi, probleme vezano za integracije i sve ono što je naš posao - rekao je Džaferović za Radio Slobodna Evropa.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Džaferović: Schmidt nije trajno uklonio blokade, a smanjio je ustavni položaj Bošnjaka

Džaferović: Pridržavati se Ustava FBiH u procesu formiranja Federalne vlade

Džaferović: Samo širok probosanski blok može zaštititi državu, opasno je popuštati SNSD-u i HDZ-u

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'