Bosna i Hercegovina     | 15.10.2018. 12:27 |

Multisektorski pristup važan za efikasniju borbu protiv nasilja u porodici

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Gender centar kao Ured Vlade FBiH i koordinator implementacije Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici organizator je skupa u Sarajevu, koji za cilj ima omogućiti kantonalnim koordinacionim tijelima i općinskim multisektorskim timovima da na jednom mjestu razmijene iskustva i prakse te pojačaju suradnju u toj oblasti.

Dvodnevna konferencija nazvana 'Muldisciplinarni pristup prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici' dio je UN Women projekta 'Standardi za sprječavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici u BiH', koji financijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju.

Predstavnik UN Women u BiH Marbie Sartie istaknuo je danas u izjavi za novinare prije konferencije da, u slučaju borbe protiv nasilja u porodici, u Bosni i Hercegovini ima još mnogo toga uraditi, ali da isto tako treba i cijeniti ono što je dosad urađeno.

- Jedno od toga je multisektorski pristup, koji omogućava da zajednički djeluju različite nadležne institucije. To podrazumijeva djelovanje nevladinih organizacija, sektora socijalne zaštite, agencije za provedbu zakona i pravosudnih organa. Multisektorski pristup važan je da napravimo neku vrstu mreže kojom ćemo onemogućiti da nasilje nad ženama prođe nekažnjeno. Time BiH pravi veliki korak u pravom smjeru - naglasio je.       

Misli da bi i muškarci trebalo da sudjeluju u procesu eliminiranja nasilja nad ženama. To je još jedan razlog zbog kojeg je, kako kaže, UN Women i pokrenula kampanju 'On za nju', koja je posebno usmjerena prema promjeni stavova muškaraca (mladića) u odnosu na pitanje rodno zasnovanog nasilja, nasilja prema ženama i rodne ravnopravnosti.  

Predsjednica Koordinacionog odbora za ravnopravnost spolova Vlade USK Jasminka Topić ističe da je ostvaren veliki pomak na psihosocijalnom pristupu i žrtvi nasilja i prema nasilnicima.

- Raduje što se u našim domovima zdravlja provode tretmani u prisustvu oba supružnika, što je viši stadij u odnosu na prije - kazala je.

Dodaje da pokazatelji kazuju da je najčešći razlog za nasilje u obitelji ekonomsko stanje u državi. To se, kaže, odražava i na stanje u obitelji jer 'čim standard pada dolazi i do pojave nasilja u obitelji.'   

Zlatan Hrnčić iz Gender centra FBiH podsjetio je da je oblast nasilja u porodici zakonski uređena. Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici Vlada FBiH ima obavezu donošenja strateških dokumenata na federalnom nivou, kantonalne vlade imaju obavezu formiranja kantonalnih koordinacionih organa, a u općinama koje su dio multisektorskih timova djeluje se direktno na prevenciji nasilja.

Tako u slučaju nasilja u porodici policija izlazi na mjesto događaja, uključuju se po potrebi zdravstveni i socijalni djelatnici, te nevladin sektor.

Po njegovim riječima, statistički podaci pokazuju da iz godine u godinu, po broju prijava prema policijskim upravama, nema velikih odstupanja slučaja nasilja. Kad se radi o deset kantona u FBiH to je oko 1.500 prijava godišnje, a na nivou BiH dvije i pol do tri hiljade.

- Odgovor institucija je mnogo kvalitetniji. Imamo sve više izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, povećan je broj zaštitnih mjera odnosno osoba koje se štite. Za razliku od prije deset godina, u slučaju prijave nasilja u porodici žrtva dobiva mnogo kvalitetniji odgovor, a nasilnik određenu sankciju odnosno kaznu - naglasio je.  

Statistika pokazuje da su kod nas žene najčešće žrtve nasilja u porodici, a u porastu je nasilje djece nad starijim osobama.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'