Bosna i Hercegovina     | 15.10.2018. 14:46 |

Šiljegović razgovarao s komandantom EUFOR-a u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Parlamentarni vojni povjerenik Bosne i Hercegovine Boško Šiljegović razgovarao je danas s komandantom EUFOR-a u BiH general–majorom Martinom Dorferom, kojeg je upoznao o aktivnostima Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika u 2018. godini.

Posebno se osvrnuvši na stanje ljudskih prava i statusna pitanja pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), Šiljegović je generala Dorfera informirao o svojim  zapažanjima tokom brojnih terenskih posjeta jedinicama i komandama OSBiH.

Po Šiljegovićevim riječima, evidentno je da pripadnicima OSBiH nedostaje adekvatna oprema, da rade u otežanim uslovima, te da proces snabdijevanja i logističke podrške nije na nivou koji je dovoljan za izvršavanje redovnih zadataka i obaveza.

General Dorfer upoznao je parlamentarnog vojnog povjerenika s radom Misije EUFOR-a u ovoj godini. S tim u vezi, komandant EUFOR-a govorio je i o trenutnim aktivnostima i naporima da se saradnja s OSBiH podigne na viši nivo jer za to, kako je rekao, postoje realni preduslovi.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja i o jednom broju pitanja iz sektora odbrane.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH govorio je i o svom učešću na predstojećoj, Desetoj svjetskoj konferenciji ombudsmena za oružane snage u južnoafričkom gradu Johanesburgu i najavio da će naredna, Jedanaesta svjetska konferencija ombudsmena biti održana u BiH.

To je zajednički ocijenjeno kao priznanje nadležnih međunarodnih institucija za uspješan rad Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Šiljegović prisustvovao Godišnjoj konferenciji o obuci Oružanih snaga BiH za 2023.

Otvoren odjel fizikalne terapije u Staračkom domu Tomislavgrad

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo