Kultura     | 17.10.2018. 10:28 |

Kerošević: Teatar Kabare Tuzla otvara teatarsku sezonu 'Festivalom premijera'

FENA Sanda Hrkić

TUZLA, 16. oktobra (FENA) - Teatar Kabare Tuzla treću godinu zaredom otvara teatarsku sezonu 'Festivalom premijera', koji se ove godine održava pod motom 'Teatar sadašnjosti'.

Umjetnički rukovodilac Teatra Kabare Tuzla Vlado Kerošević kaže za Fenu da je 'Festival premijera' već, na određeni način, postao tradicija u repertoarskoj politici Teatra Kabare Tuzla jer "rijetko koji teatar danas u Bosni i Hercegovini može otvoriti sezonu s pet premijernih projekata u nepunih mjesec dana".

Dodaje da na kraju 'Festivala premijera' bude proglašena najbolja predstava, po ocjeni publike.

- Svaku predstavu prati i video hronika, koju emitiraju sredstva javnog informiranja. Tako otvaranje sezone u Teatru Kabare Tuzla putem 'Festivala premijera' jeste kvalitetno vidljivo u okvirima BiH i šire - naglasio je. 

Kerošević kaže da je moto ovogodišnjeg festivala 'Teatar sadašnjosti' prije svega sentenca izvučena iz međunarodne poruke koja je ove godine upućena od Međunarodnog teatarskog instituta iz Holandije, a uklopila se i u sadržajni koncept 3. 'Festivala premijera'.

- Sve predstave koje su na repertoaru izuzetno kvalitetno konotiraju s vremenom u kojem živimo i govore o problemima života danas u Bosni i Hercegovini pa i regiji. Radi toga i jeste moto 'Teatar sadašnjost' jer tematsko-sadržajni i idejno-estetski okvir predstava koje se prikazuju, one za djecu, ali i odrasle, izuzetno je suglasan s tom sentencom - naglasio je.

Treći 'Festival premijera' održava se od 11. oktobra do 9. novembra, a bit će izvedene tri predstave za odrasle i dvije predstave za djecu. U okviru tog festivala bit će obilježena i 50. obljetnica umjetničkog rada stvaraoca za djecu Šime Ešića.    

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Večeras na sceni Teatra kabare Tuzla Münchhausen

Predstavom 'Gospođica Julija' otvoren TKT Festival

Festival Teatra kabare Tuzla otvara predstava 'Gospođica Julija'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'