Kultura     | 16.10.2018. 19:49 |

Festival kulturnih raznolikosti otvoren izložbom 'Koliko vrijedi migrant?'

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Festival kulturnih raznolikosti otvoren je večeras u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine putujućom izložbom “Koliko vrijedi migrant?”.

Autorica izložbe Aida Mia Alić na otvorenju je kazala da je cilj ovog projekta da svima približi bosanskohercegovačko nasljeđe satkano od različitih kultura i civilizacija.

Izložba govori o nacionalnim manjinama, pričama pojedinaca ili kolektiviteta - Italijana, Poljaka, Jevreja, Roma, Nijemaca, Albanaca…, o tome kada su i zašto došli u razne krajeve Bosne i Hercegovine i saživjeli se tu sa zatečenim kulturama.

Oko 30 porodica sa sjevera Italije došlo je svojevremeno u Bosnu, a značajan dio je i danas tu, rekao je na otvorenju izložbe potomak iz te zajednice Tihomir Knežiček, po majci prezimena Zamboni.  Izložba donosi priču o njegovom djedu Rudolfu Zamboniju koji je do smrti bio dobrovoljni vatrogasac u Tuzli.

Pod nazivom “Velikan bez ulice”, na jednom od panoa je ispisana kratka biografija priznatog kompozitora i dirigenta Oskara Danona, rođenog u Sarajevu, jednog od osnivača umjetničkog društva “Collegium Atristicum”, čiji su se preci Jevreji nastanili svojevremeno u ovom gradu.

Na jednom od izložbenih panoa je i podatak da je selo Franc Josefsfeld kraj Bijeljine izgradila oko 1885. godine migrantska porodica njemačkog porijekla, kao i da su danas vidljivi tek tragovi te zajednice.

- Svakog trena u svijetu neko donese odluku ili bude prisiljen napustiti svoju zemlju. “Titulu” migranta trenutno nosi više od 240 miliona ljudi. Odlaze iz političkih ili ekonomskih razloga, u nadi da ih negdje čeka bolji život. U novim društvima nerijetko postaju nevidljive manjine, nezaštićene pred zakonom. Znanja, iskustva i nasljeđe koje sobom nose isprepliću se s onima koja ih dočekuju. Identiteti se miješaju, nadopunjuju i stvaraju novi. Djelujući zajedno, stvaraju tolerantnija društva raznolikog nasljeđa kao što je danas i bosanskohercegovačko - zapisano je na izložbi.

Festival kulturnih raznolikosti dio je projekta “(Ne)Vidljivi: Kulturna prava nacionalnih manjina u BiH”, koji je finansirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Aktivnosti su realizirane u suradnji s udruženjima nacionalnih manjina iz Tuzle, Banja Luke, Prnjavora, Gradiške, Sarajeva, Visokog i drugih mjesta, kao i s različitim institucijama posvećenim očuvanju i zaštiti kulturnog nasljeđa BiH. Podršku Festivalu dao je Historijski muzej BiH.

Festivalski program uključuje i predavanja te specijalnu šetnju kroz sarajevske epohe, specifične priče o različitim nacionalnim manjinama, o (ne)vidljivim članovima i njihovom doprinosu razvoju bosanskohercegovačkog društva i kulturnog nasljeđa.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!