Svijet     | 17.10.2018. 09:08 |

Pompeo:Saudijska Arabija obavezala se na potpunu istragu Khashoggijevog nestanka

FENA Internet

ROJAD, 17. oktobra (FENA) - Saudijska Arabija obavezala se da će provesti potpunu istragu nestanka novinara Jamala Khashoggija, izjavio je u srijedu američki državni sekretar Mike Pompeo prije nego što je otputovao iz Rijada u Tursku.

Pompeo je kazao da će se sastati s predsjednikom Tayyipom Erdoganom u turskoj prijestonici Ankari, dvije sedmice nakon što je Kashoggi nestao dok je ušao u saaudijski konzulat u Istanbulu kako bi prikupio dokumente za planirano vjenčanje.

Pompeo se u Rijadu sastao sa saudijskim kraljem Salmanom, koji je ujedno i ministar vanjskih poslova. 

- Na svakom od tih sastanaka naglasio sam značaj toga da Saudijska Arabija provede potpunu istragu nestanka Jamala Khashoggija. Ona se obavezala na to - izjavio je on novinarima koji su putovali s njim nakon što se ukrcao u avion za Ankaru.

- Oni su saopćili kako planiraju provesti obimnu, potpunu i transparentnu istragu. Nagovijestili su da će to učiniti na brz i pravovremen način kako bi mogli doći do odgovora na bitna pitanja - kazao je šef američke diplomatije. 

Turski zvaničnici saopćili su kako vjeruju da je Khashoggi ubijen i da je njegovo tijelo uklonjeno, što Saudijci najoštrije negiraju. Khashoggi je bio američki državljanin koji je pisao kolumne za Washington Post i bio je kritičan prema saudijskoj vladi, pozivajući na reforme, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Zelenski u radnoj posjeti Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija uslovila normalizaciju s Izraelom izraelskim priznanjem palestinske države

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo