Kultura     | 20.10.2018. 09:11 |

Skulptura Darka Šobota postavljena u austrijskom 'Energieparku'

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 20. oktobra (FENA) - Skulptura 'Energy Recovery' Darka Šobota odnedavno je smještena u parku skulptura, u okviru  Energieparka, u Voitsbergu (Austrija), a nastala je kao rezultat drugog simpozija monumentalne skulpture u metalu.

Izloženi su radovi i drugih učesnika (Harald Herkner, Rolf Laven, Elisabeth Ledersberger-Lehoczky, Jure Markota, Abd A. Masoud), koji su na simpoziju sudjelovali po pozivu historičarke umjetnosti dr. Edith Risse.

Darko Šobot za Fenu kaže da su, i ove godine na simpoziju, isključivo korišteni ostaci metalnih nosača i debelih čeličnih ploča ostataka termoelektrane u Voitsbergu.

Pojašnjava da se radi o termoelektrani koja je prestala s radom 2006. godine jer su nalazišta uglja u okolini grada bila iscrpljena, a 2015. godine Vlada austrijske pokrajne Štajerske je riješila da termoelektrana bude srušena. Tokom rušenja je korišten i eksploziv.

- Ideja simpozija o umjetničkom pristupu stvaranja novih kreacija korištenjem otpadnog metala inicirana je kroz razgovor kustosa, umjetnika sa stručnjacima kao što su rudarski inženjeri i metalurški stručnjaci, što je usko vezano za nove ideje pronalaska alternativnih izvora energije - kaže Šobot.

Rezultat tog interdisciplinarnog pristupa je 'Energiepark', interesantan prostor u čijem okruženju se, osim skulptura i raritetnih muzejskih izložaka vezanih za historiju rudarske djelatnosti Voitsberga, mogu vidjeti i prototipi alternativnih izvora energije.

Šobot ističe da to nije bila prva njegova skulptura, koja je postavljena u javni prostor.

- Povodom obilježavanja Sedmice razoružanja (29.10.2014.) ispred zgrade Ujedinjenih nacija (sjedištu UN agencija u BiH) u Sarajevu otkrivena je i skulptura pod nazivom 'Metamorphosis', stalni podsjetnik na važnost procesa razoružavanja i opasnosti koje prijete od nelegalnog oružja. Ta skulptura nosi istu poruku o nenasilju i gradnji mira kao i skulpture 'Nenasilje' i 'Pretvorimo mačeve u plugove', koje stoje ispred sjedišta Ujedinjenih nacija u New Yorku - naglasio je.

Simpozij monumentalne skulpture u metalu održan je krajem aprila u gradu Voitsberg, a svečano postavljene skulptura u javni prostor (park skulptura u okviru 'Energieparka') upriličeno je krajem septembra. 

Darko Šobot, zajedno s dugim afirmiranim umjetnici iz oblasti likovne umjetnosti (Erwin Stefani Posarnig, Eva Ursprung, Alexandra Gschieg i Julia Fromm, Renata Papišta, Sandro Drinovac) sudionik je i projekta 'In Parallel Sarajevo-Graz 2018.', a njihovi radovi bili su (od 28.9. do 6.10.) izloženi u Galeriji Centrum u Grazu. Kustos izložbe je dugogodišnja suradnica projekta dr. Edith Risse.

Taj projekt započet je 2014. inicijativom Atelier-Galerie ARTis iz Graza, a u suradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu. Uzvratna izložba će biti postavljena 16. novembra, u galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Šobot napominje da su Renata Papišta, Sandro Drinovac i on na prethodnim projektima 'In Parallel Sarajevo-Graz' sudjelovali u svojstvu koordinatora, u ime Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

- Prilikom gostovanja bh. umjetnika u Grazu, u prostoru Atelier-Galerie ARTis održana je javna panel diskusija 'Artist Talk', a osim sudionika projekta 'In Parallel 2018' sudjelovali su i ostali koji su osjetili potrebu da razgovaraju o značaju očuvanja i daljnjeg razvijanja takvih i sličnih projekata u oblasti likovne umjetnosti, s akcentom na afirmaciju mladih umjetnika kroz međuinstitucionalnu suradnju između Austrije i Bosne i Hercegovine - naglasio je.

Ističe da Atelier-Galerie ARTis iz Graza vodi bračni par Ida i Lalo Srkalović, renomirani likovni umjetnici porijeklom iz BiH, nekadašnji studenti ALU Sarajevo.

Šobot naglašava da je Projekt 'In Parallel' ugostio dosad dvadesetak umjetnika, priredio kvalitetne izložbe i opravdao povjerenje Vlade Štajerske koja ga je procijenila kao kulturni događaj koji zaslužuje dalju potporu. Komisija sačinjena od kulturnih eksperata pohvalila je projekt kao interesantan i kulturno koristan događaj.

Darko Šobot rođen je 1973. godine u Zrenjaninu. Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu. Diplomirao 2001. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu - Odsjek kiparstvo, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Magistrirao na istom odsjeku 2007. godine. Od 1998. godine aktivno učestvuje na domaćim i međunarodnim izložbama, umjetničkim kolonijama i simpozijima skulpture, projektima konzervacije/restauracije (značajan projekt - k/r Ferhadija, Banja Luka), te u realizaciji pozorišne i filmske scenografije.

Od 2002. godine član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu radi od 2002. godine, a 2015. godine izabran je u zvanje docenta na Odsjeku kiparstvo. Dobitnik je nekoliko značajnih nagrada za svoj rad.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Beranci traže atletičarku koja je bila model za skulpturu čuvene 'Kupačice' prije 60 godina

Razgledavane skulptura Ive Andrića u Travniku

Rodna kuća Ive Andrića bogatija za jedan nesvakidašnji eksponat (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana