Kultura     | 19.10.2018. 16:26 |

Tech Hosted by Lanaco most prema digitalnoj transformaciji

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19. oktobra (FENA) - Četvrta po redu najveća multivendorska konferencija Tech Hosted by Lanaco završena je danas u Banjoj Luci.

U proteklih pet dana Lanaco Tehnološki centar je bio mjesto jedinstvenog spoja stručnjaka iz IT svijeta i njihovih klijenata, te studenata i predstavnika privrednog sektora.

Na ovogodišnjoj konferenciji, koju su kao i prethodnih godina partnerski podržali globalni IT lideri Microsoft, Samsung, Lenovo, Oracle i Kaspersky, prisustvovalo je više od 500 učesnika, 34 svjetski priznata stručnjaka i 25 panelista. U više tematskih blokova govorilo se o različitim aspektima teme ovogodišnje Konferencije Connecting data, s posebnim fokusom na Big Data, IoT, Security, GDPR, E-government.

Prvi dan Tech Hosted by Lanaco konferencije je bio u znaku globalnih IT lidera i IT stručnjaka iz zemlje i regiona.

U okviru panel diskusije koja je otvorila ovogodišnju konferenciju na temu: Blockchain i Cryptocurrency - Realni ekonomski uticaj, eksperti iz ove oblasti govorili su o jednoj od najintrigantnijih tema globalnog IT-a, dok su posjetioci bili u mogućnosti da na pravom mjestu, u pravo vrijeme i na pravi način saznaju nešto više o ovom globalnom trendu. Šira primjena Blockchaina i kriptovaluta u poslovnom okruženju mogu izazvati velike promjene u dosadašnjem poimanju mnogih tradicionalnih biznisa kao što su to industrije finansijskih usluga, banke i osiguranja.

Drugi dan Tech Hosted by Lanaco skupa je bio u znaku digitalne transformacije u medicine. O terminu poznatom kao Medicina 2.0. na panel diskusiji, uz prisustvo eminentnih stručnjaka iz oblasti medicine i IT-a, govorilo se o načinima upotrebe i značaju IT-a pri efikasnijem liječenju pacijenata, prevenciji pojedinih bolesti i njegovom uticaju na daljnji razvoj medicine.

Diskusija je privukla veliku pažnju medicinskih ustanova, medicinskog osoblja, laboratorija, te brojnih nevladinih organizacija iz oblasti medicine iz zemlje i regiona. U nastavku dana, posjetioci su mogli da čuju o značaju i načinima bezbjednosti prilikom korištenja savremenih tehnika i tehnologija, ali i da se upoznaju o savremenim Data centrima, uz prisustvo kompanija lidera iz ove oblasti. Također, potpisan je Ugovor o saradnji s jednom od najvećih laboratorija u regionu, kompanijom Aqualab iz Beograda.

Trećeg dana ovog skupa najviše pažnje je posvećeno e-upravi i kvalifikovanim elektronskim potpisima i njegovoj primjeni, infrastrukturi javnih ključeva i GDPR-u. Savremene tehnologije omogućavaju državama lakše i jednostavnije ispunjenje zadanih ciljeva, pojednostavljuju komunikaciju pojedinaca s državnim strukturama te između institucionalnih jedinica i građana. Uz prisustvo brojnih kompanija govorilo se o savremenim trendovima iz ove oblasti, ali i novim generacijama IT rješenja neophodnih za osnaživanje kompanija.

Četvrti dan Tech Hosted konferencije je posvećen digitalnoj transformaciji u industriji transporta. Industrija transporta, kao jedna od najizloženijih svjetskih grana privrede uticaju digitalne transformacije je bila posebna tema konferencije. Procjena je da će vrijednost projekata digitalne transformacije u transport na globalnom nivou do 2025. dostići sumu od osam triliona dolara.

Panel diskusija je okupila akademske lidere i vodeće predstavnike regionalne transportne industrije na temu: digitalne budućnosti transporta u regionu. Potpisani su ugovori o saradnji sa kompanijama DTS BiH i digitalnom platformom www.viatrucker.com.

Peti dan je bio u znaku studenata koji su zainteresovani za unapređenje svog znanja iz oblasti IoT i Big Data. Uz prisustvu vrsnih profesora, asistenata i studenata Univerziteta iz Sarajeva, Univerziteta iz Istočnog Sarajeva, Sveučilišta iz Mostara, Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara, te Univerziteta iz Banja Luke, govorilo se o načinima i značaju učenja o digitalnoj transformaciji.

Studenti su danas imali priliku da čuju vrsne istraživače iz oblasti automatike i robotike, koji su govorili o vještačkoj inteligenciji i budućnosti koju nam donosi. Na kraju dana, studenti su se takmičili u slaganju Lego kockica, a najbolji su osvojili vrijedne nagrade.

Tech Hosted by Lanaco je jedinstveno mjesto povezivanja inovativnosti i produktivnosti kroz ljude, organizacije i informacije.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana