Svijet     | 22.10.2018. 10:54 |

Američka vojska potvrdila ranjavanje brigadnog generala u Afganistanu

FENA Internet

KABUL, 22. oktobra  FENA) - Američka vojska potvrdila je da je brigadni general Jeffrey Smiley jedan od dvojice Amerikanaca ranjenih u napadu u četvrtak u kome je ubijen policijski načelnik južne afganistanske pokrajine Kandahar, saopćila je glasnogovornica misije Odlučna podrška pod vodstvom NATO-a.

Smiley, zapovjednik misije za obuku i savjetovanje unutar Odlučne podrške u južnom Afganistanu, ranjen je kada je član tjelesne straže pokrajinskog guvernera otvorio vatru na grupu zvaničnika koji su išli na sastanak s vodećim NATO-ovim zapovjednikom u Afganistanu, generalom Scottom Millerom.

- Mogu potvrditi da je brigadni general američke vojske Jeffrey Smiley ranjen tokom nedavnog napada u afganistanskoj pokrajini Kandahar -  navodi glasnogovornica snaga pod vodstvom NATO-a u izjavi za javnost.

Miller je ostao neozlijeđen, ali je načelnik policije Kandahara, general Abdul Razeq, jedan od najuglednijih afganistanskih antitalibanskih zapovjednika, fatalno ranjen skupa s lokalnim čelnikom obavještajne službe NDS,  generalom Abdulom Momimom.

Napad, za koji su odgovornost preuzeli talibani, predstavlja težak udarac za afganistansku vladu, obezglavljujući sigurnosnu komandu jedne od strateški najvažnijih pokrajina i demonstrirajući sposobnost pobunjenika da napadaju čak i najviše zapovjednike.

Skupa sa Smileyem, jedan američki civil i koalicijski radnik ranjeni su dok je grupa zvaničnika kretala prema helikopteru koji je trebao prebaciti Millera i njegovu pratnju nazad u  Kabul, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ruski poslanik: General Surovikin se 'odmara'

Rusija smijenila komandanta svog Istočnog vojnog okruga

Ukrajinske oružane snage osvojile više od 700 kvadratnih kilometara teritorije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'