Bosna i Hercegovina     | 22.10.2018. 15:24 |

Delegacija Saudijskog Fonda za razvoj u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22. oktobra (FENA) - U posjeti Goraždu danas je boravila delegacija Saudijskog Fonda za razvoj čijim kreditnim sredstvima se finansira realizacija nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata u ovom dijelu BiH. Bez obzira na određena kašnjenja u implementaciji projekata, izraženo je zadovoljstvo dosad urađenim, ali i nada da će oni uskoro uspješno biti i završeni.

Izgradnja mosta u Vitkovićima, rekonstrukcija puteva Osanica - Ilovača i Mravinjac - Berič te izgradnja sekundarne vodovodne mreže u Goraždu, projekti su koji se finansiraju sa šest miliona dolara kredita od Saudijskog Fonda za razvoj.

Šef Misije Saudijskog Fonda za razvoj Mohammad S. Al Dalilan izrazio je zadovoljstvo napretkom radova na projektima u Goraždu.

- Vrlo smo zadovoljni saradnjom sa gradskom upravom i implementacijom projekata, iako je bilo određenih problema. Međutim oni su sada otklonjeni i završit će se u bliskoj budućnosti. U implementaciji ovakvih projekata bilo gdje da se rade uvijek postoje određeni problemi ili situacije koje ne možete predvidjeti, ali mi očekujemo da ćemo uskoro zajedno proslaviti završetak ovih projekata u Goraždu – kazao je Al Dalilan.

Podsjetio je da u BiH Saudijski Fond za razvoj finansira sedam projekata u ukupnoj vrijednosti oko 185 miliona dolara.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović istakao je da predstavnici Fonda, svakih šest mjeseci dolaze u obilazak i prate realizaciju projekata koje finansiraju u BiH, ali i drugim državama.

- Drago mi je da su zadovoljni iako smo zajedno konstatovali da svi projekti pomalo kasne, zbog prirodnih i drugih razloga. Kada je u pitanju most u Vitkovićima imamo problem s vodostajem i to je razlog kašnjenja. Drago mi je da je taj projekt pri kraju i da su već određeni dijelovi sklopljeni u Sarajevu. Vodovodna mreža već je završena, imamo još nekoliko asfaltiranja i dva šahta da se izvrši kontrola. Uglavnom kompletan sistem vodovodne mreže prebačen je na nove cijevi, što je najbitnije. Računam da ćemo tehnički prijem izvršiti sljedeći mjesec i oni će izvršiti posljednje uplate prema firmama - pojasnio je Ramović.

Dodao je da je zastoja i određenih problema bilo i u projektima rekonstrukcije putnih pravaca.

- Nailazili smo na klizišta, odrone, što se moralo sanirati, imali smo nepredviđenih radova na samim brdima, a tu su i zaustavljanja radova od kantonalne i federalne inspekcije. Sve smo to prevazišli i ide se u završne radove. Veliki dio posla je urađen, ali preći će se u iduću godinu zbog zimskih uslova i asfaltne baze koja neće raditi, ali svi se projekti privode kraju. Podsjećam da su projekti vrijedni šest miliona dolara, da smo oslobođeni PDV-a što je vrlo važno. Znači na deset milona KM to je 1.700.000 KM PDV-a i to su sredstva koja ćemo uložiti u ove projekte. Ostao je još dio primarne vodovodne mreže u Vitkovićima tako da ćemo nabaviti cijevi - istakao je gradonačelnik Goražda.

Delegacija Saudijskog Fonda za razvoj u pratnji domaćina danas je obišla lokalitete projekata koji se implementiraju u Goraždu, a narednih dana učinit će to i u drugim bh. gradovima gdje finansiraju slične projkte.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana