Kultura     | 23.10.2018. 20:18 |

Promovisana knjiga 'Nisim Albahari, tragični revolucionar 'Amira Brke

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) -  U Jevrejskoj opštini u Sarajevu večeras je promovisana knjiga “Nisim Albahari, tragični revolucionar“ autora Amira Brke.

Brka u knjizi osim biografskih činjenica o Albahariju po prvi put spominje holokaust koji se desio u Tešnju 1942. godine.  

-  U punoj mjeri knjiga jest biografska tog revolucionara, partizanskog borca i antifašiste, koji je rođen u Tešnju 1916., a umro u Sarajevu 1991. godine. Knjiga prati njegov život od rođenja, a širi se u opseg koji dohvaća historijat porodice Albahari od progona s Pirinejskog poluotoka koncem 15 stoljeća, zatim izgnanstva koje su proveli u Izmiru, te fokus zaprema historijat Jevreja u Tešnju u mjeri u kojoj je to bilo moguće istražiti – izjavio je za Fenu Brka.

U knjizi prvi put se opservira holokaust koji je izvršen u Tešnju. O tome se nije pisalo jer, kako tvrdi Brka, postoje samo neke naznake u literaturi, koje su veoma zamagljene i nedosljedne.

- Identificirao sam sve 22 žrtve, koje  su stradale 23. septembra 1942. godine. To su svi Jevreji koji su bili u Tešnju pohapšeni i odvedeni u logor. Od toga je bilo najviše Albaharija, njih 17 – naveo je Brka.  

Govoreći o drugom djelu naziva knjige kaže da „biti tragični revolucionar“ ne znači odustati od ideala od kojih nije odustao Albahari.

U tom smislu Brka ga doživljava kao figuru koja u današnjem vremenu donosi nadahnuće s obzirom na vrijednosti kojih su se partizani držali u Drugom svjetskom ratu, a s druge strane na to kako današnja historiografija tendira ka reviziji, poništenju tih vrijednosti.

- Vidim mogućnost da se inspiracija za izlazak iz naše situacije pronalazi baš u tim idealima – poručio je Brka.

Recenzent knjige Husnija Kamberović i autor pogovora Enver Kazaz ocijenili su da je mnogostruk značaj knjige, čija vrijednost nadilazi i evropske okvire.

Smatraju da je navedenim djelom Brka postavio profesionalnim historičarima izuzetno visoke naučne kriterije prema kojima u budućnosti trebaju težiti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Knjiga 'Put, a ne usput - izreke' autora hafiza Sulejmana Bugarija predstavljena na Sajmu knjiga

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'