Ekonomija     | 28.10.2018. 09:51 |

Nenamjenski krediti čine više od 75 posto ukupno plasiranih kredita stanovništvu

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Potrošački nenamjenski krediti učestvuju sa 75,6 posto u ukupno plasiranim kreditima stanovništvu, ističu iz Udruženja banaka BiH.

Pojasnili su da stambeni krediti učestvuju sa 18,8 posto, a da ostalo čine krediti po kartičnom poslovanju (3,4 posto), krediti za poduzetništvo (2,4 posto) i drugi.

Iz Udruženja navode da nenamjenski krediti imaju najveće učešće u ukupnim kreditima plasiranim stanovništvu, iz više razloga, a prvenstveno jer je prosječna plaća stanovnika  izuzetno niska te zadovoljava niže iznose kredita.

Među razlozima su i jednostavnija i kraća procedura odobravanja kredita (nema zasnivanja hipoteka, troškova notara i drugog), kao i približavanje uvjeta kamatnih stopa nenamjenskih kredita sa drugim kreditima, što nije specifičnost samo bh. tržišta nego cijelog regiona.

Također, ističu da veći rast plasmana stanovništvu u odnosu na pravne subjekte nije želja banaka nego realnost tržišta, te da banke imaju mogućnosti i potencijale povećati plasmane pravnim subjektima, ali izostaju kvalitetni projekti.

Precizirali su da se učešće nenamjenskih kredita u posljednje tri godine kreće se u rasponu od 72 do 75,9 posto od ukupnih kredita, dok stambeni krediti učestvuju u rasponu od 18,4 posto do 20,4 posto.

Nenamjenski krediti bilježe godišnji porast na kraju prethodne dvije godine u rasponu od 6,1 do 7,9 posto.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

CBBiH - Krediti na kraju oktobra 23,19 milijardi KM, a depoziti 30,89 milijardi KM

Brčko distrikt - :Program subvencionisanja dijela kamata plaćenih u 2022. godini

BBI ponuda stambenih i hipotekarnih finansiranja  

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom