Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 24.10.2018. 12:32 |

Vranješ: Knjiga 'Pjesme u starkama' spomen izgubljenoj generaciji

FENA

TUZLA, 24. oktobra (FENA) - Knjiga poezije pod naslovom "Pjesme u starkama" tuzlanskog pjesnika Marija Vranješa bit će predstavljena u četvrtak na Kamernoj sceni Doma mladih u Tuzli.

Riječ je o Vranješovoj drugoj samostalnoj knjizi poezije koja izlazi sedam godina nakon prve zbirke, izdate 2011. godine pod naslovom "Poezija, recimo...".

- "Pjesme u starkama" je zbirka pjesama kojima, na neki način, odajem spomen jednoj generaciji kojoj i sam pripadam, a to su rođeni od 1967. do 1974. godine. To je generacija koja se svakako može nazvati i izgubljenom generacijom, koja je na svojim leđima morala da izdrži sve promjene, krvave ratove i tranzicije koji su se dešavali na ovim prostorima u granicama bivše Jugoslavije - kaže Vranješ za Fenu.

Knjiga sadrži osamdesetak pjesama različitih tematika, pa osim neizbježnih ljubavnih, ima mnogo pjesama sa socijalnom tematikom, napisanih kroz vizir jednoga Bosanca koji je svjestan i gdje živi, s kim živi i šta ga sve okružuje, napominje autor.

- Starke kao motiv jedne generacije, koje su prošetale mnogim ulicama i stazama i imaju namjeru da još hodaju neko vrijeme, simbol su urbanog čovjeka koji se teško snalazi u tektonskim i migrantskim poremećajima u svojoj sredini i to kroz neki vid poezije pokazujem - zaključio je Vranješ.

Predstavljanje knjige "Pjesme u starkama" zakazano je za sutra u 19 sati, a osim autora, na promociji će sudjelovati Alma Omeragić, Nihad Mešić – River, Miralem Tursinović i Adnan Hadžibegić Hera.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta