Bosna i Hercegovina     | 24.10.2018. 17:22 |

Nastavak suđenja u predmetu Edin Arslanagić i drugi

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Unakrsnim ispitivanjem svjedokinje Samire Tanović danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Edinu Arslanagiću i drugima, optuženima za organizirani kriminal.

Svjedokinja Tanović, inspektorica Porezne uprave FBiH (PUFBiH), govorila je o poslovnim odnosima kompanije Bosnalijek i firme Brštanica i ugovorima kojima su ti odnosi definirani, te njihovim kreditnim i drugim aranžmanima, koji su bili u fokusu kontrole PU na temelju naredbe Tužiteljstva Kantona Sarajevo (KS).

Odgovarajući na upite braniteljice prvooptuženog, advokatice Edine Rešidović, svjedokinja je kazala da nije imala saznanja o tome da se protiv određene osobe koja je ispitana u svojstvu svjedoka vodi istraga, te da su sve radnje realizirane u skladu s instrukcijama postupajućeg tužitelja.

Navela je kako je kontroli poslovanja spomenutih poslovnih subjekata prethodilo prikupljanje određenih informacija i dokumenata, te da je utvrđeno da je Brštanica uredno izmirivala sve porezne obaveze, odnosno da su sve pozajmice u ukupnom iznosu od oko deset miliona KM, koje su bile aktuelne od 2006. do 2012. godine, vraćene u novcu ili kompenzirane, tako da prije likvidacionog postupka u Brštanici nisu evidentirane obaveze prema Bosnalijeku.

Prema kazivanju svjedokinje, svi prihodi prvooptuženog, ostvareni u kontroliranom periodu (oko tri miliona KM) koji potiču iz plaće, dividendi/dionica, bili su legalni, a radilo se o prihodima koji su prijavljeni PU.

Svjedokinji su predočeni ugovori - o pružanju ugostiteljskih usluga između Bosnalijeka i Brštanice iz 2002. godine i o zakupu poslovnih prostorija između tih firmi iz 2008. godine, čiju je vjerodostojnost potvrdila, navodeći da je Brštanica na temelju prvog ugovora ispostavljala fakture koje je Bosnalijek plaćao bez prigovora, a da u vezi s potonjim (ugovorom) Ispostava PU Centar (Sarajevo) nije imala nikavih primjedbi.    

Na upite braniteljice prvo i drugooptuženog, advokatice Senke Nožice, svjedokinja Tanović potvrdila je da je od Hasana Šepe u svojstvu svjedoka uzeta izjava 29. oktobra 2014. godine, te da nije znala da je protiv njega pokrenuta istraga, na što je Nožica primjetila da je Šepo saslušan 17. decembra 2013. u svojstvu osumnjičenog.

U vezi s aranžmanom koji se odnosio na kredit od milion KM, koji je Brštanica dala Vedadu Arslanagiću, te pritom mu oprostila/otpisala dug od 239.000 KM, svjedokinja je potvrdila da su u tom pogledu izmirene porezne obaveze, odnosno uplaćen porez na dohodak i pripadajući doprinosi (oko 50.000 KM), te da je to urađeno u skladu sa zakonom.

Odgovarajući na upite branitelja treće, četvrto i petooptuženog, advokata Senada Krehe, svjedokinja je potvrdila da bez izmirenih obaveza ne bi bilo moguće izvršiti likvidacioni postupak u Bršanici.

Ostatak svjedočenja odnosio se na izgradnju apartmanskog naselja na Bjelašnici, te transakcije na tom planu, a odbrana kao i optuženi Hasan Šepo insistirali su na tome da je Bosnalijek u sklopu tog poslovnog aranžmana ostvario dobit od gotovo milion KM, te da je veća zarada Brštanice uvjetovana rastom tržišnih cijena nekretnina, odnosno da je realizirana u dužem periodu (od 2006. do 2010. godine), odnosno da je iziskivala i značajne troškove.  

Optužnica u ovom predmetu, uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Optuženi se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora.

Amar Arslanagić, jedan od optuženih u ovom predmetu, nalazi se u SAD-u i budući da je postao nedostupan bh. pravosuđu za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Usljed odsustva članice Sudskog vijeća, nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je nešto kasnije nego što je utvrđeno ranijom dinamikom, odnosno za 14. novembar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

FUP - Đugum osuđen na 13, a Mušić na šest i po godina zatvora zbog organiziranog kriminala

Prihvaćeno jamstvo, ukinut pritvor i određene mjere zabrane Blagojeviću i Šinikoviću

Određen pritvor Sejdiću i Bukvi osumnjičenima za neovlašteni promet narkoticima

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana