Bosna i Hercegovina     | 25.10.2018. 15:47 |

General Mašović na sastanku Vojnog komiteta EU u Briselu

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BRISEL, 25. oktobra (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (ZŠ OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović predvodio je delegaciju OSBiH koja je danas učestvovala na sastanku Vojnog komiteta Evropske unije (EU) na nivou načelnika štabova u Briselu.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje provodi Direktorijat za planiranje i upravljenje kriznim situacijama EU (CMPD).

Osim toga, prisutni su upoznati o trenutnoj situaciji u misijama i operacijama pod vođstvom EU, kao i mogućnostima za proširenje saradnje na područjima u kojima EU obavlja misije podrške miru.

Načelnici glavnih štabova oružanih snaga zemalja EU i zemalja-partnera, te predstavnici USAFRICOM-a, imali su priliku da razmijene mišljenja i iskustva koja proizilaze iz dosadašnjeg učešća u različitim operacijama podrške miru.

General Mašović je ovom prilikom prezentovao dosadašnje uspješne rezultate o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru i EU mirovnim misijama, te istakao kako će OSBiH nastaviti angažman u ovim misijama, što je jasan pokazatelj doprinosa Bosne i Hercegovine u osiguranju međunarodnog mira i sigurnosti, te opredjeljenosti za nastavak puta ka evroatlantskim integracijama.   

Na sastanku Vojnog komiteta EU zaključeno je da se dosadašnja saradnja mora nastaviti i što više produbljivati u cilju smanjenja sigurnosnog rizika u svijetu.

Međusobna podrška i saradnja je imperativ radi jačanja efikasnosti u suočavanju sa sigurnosnim izazovima, istaknuto je na ovom skupu.

Pored učešća na spomenutom skupu načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Senad Mašović je posjetio Misiju BiH pri NATO-u.

Tom prilikom šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u i ujedno vojni predstavnik BiH za EU brigadir Jasmin Čajić je informativnim brifingom upoznao generala Mašovića o trenutnim i budućim aktivnostima i izazovima u radu, nakon čega je održan i sastanak s ambasadorom BiH pri NATO-u Almirom Džuvom.

Tokom boravka u Briselu, delegacija OSBiH održala je i bilateralni sastanak s vojnim predstavnikom Kraljevine Danske pri NATO-u generalpukovnikom Michaelom Lollesgaardom.

General Mašović je prisustvovao i službenom prijemu organizovanom u čast načelnika glavnih štabova pozvanih da učestvuju na sastanku Vojnog komiteta EU.

Prijem je ujedno organizovan i kao oproštajni prijem za predsjedavajućeg Vojnog komiteta EU generala Michaila Kostarakosa, koji u novembru 2018. godine predaje dužnost predsjedavajućeg. Na ovoj dužnosti zamijenit će ga general Graziano, dosadašnji načelnik Glavnog štaba OS Republike Italije.                                    

Delegaciju OSBiH činili su i šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u i ujedno vojni predstavnik BiH za EU brigadir Jasmin Čajić i šef kabineta načelnika ZŠ OSBiH brigadir Edin Fako, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana