Bosna i Hercegovina     | 25.10.2018. 19:09 |

Otvoreno prvo reciklažno dvorište u Kantonu Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - U okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom Smiljevići danas je otvoreno prvo reciklažno dvorište u Kantonu Sarajevo, namijenjeno razvrstavanju ali i privremenom skladištenju posebnih vrsta otpada.

Takva infrastruktura predviđena je na području svih općina KS, s ciljem iskorištavanja i smanjenja što većih količina otpada.

Kako je naveo ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić, ovo je značajan infrastrukturni objekt za čitav integralni sistem upravljanja komunalnim otpadom u Kantonu Sarajevo.

Prednost je da je građanima, koji to žele, omogućeno da u reciklažno dvorište lično dostave gotovo sve vrste otpada iz domaćinstva, izuzev naprimjer građevinskog. Oni koji to nisu u mogućnosti, mogu pozvati preduzeće “Rad” koje će svojim vozilima prevesti otpad na ovu lokaciju.

U reciklažnom dvorištu prihvatat će se različite vrste otpada od papira, plastike, stakla, otpadne gume, metalni glomazni i sitni otpad, kabasti kućni otpad, ambalaža od drveta, krupni i sitni električni i elektronički otpad, fluorescentne cijevi, baterije i akumulatori.

- Namjera je da na ovom lokalitetu prikupljamo što veće količine otpada koji se može reciklirati te da ga upućujemo kao sirovinu na dalje korištenje. Izgradnja ovakvih dvorišta predviđena je na području svih devet općina KS. Glavni cilj je smanjiti količine odloženog otpada u tijelo deponije. Time ćemo sačuvati prostor za dalje odlaganje, smanjiti količine otpada ali i ostale negativne efekte njegovog odlaganja - naveo je Lukić.

Premijer KS Adem Zolj kazao je da se ovakav sistem zbrinjavanja otpada uspješno primjenjuje u zemljama okruženja te da je nephodno pronaći dodatne mehanizme kako bi zaživio i postao održiv i Kantonu Sarajevo.

- To, između ostalog, podrazumijeva i podršku građanima kroz njihovo adekvatno informisanje i motivisanje da se opredijele za ovakav način zbrinjavanja otpada, uključujući i one najmlađe koje o tome treba educirati kroz obrazovni sistem - istakao je Zolj.

Po riječima direktora preduzeća “Rad” Selima Babića, građani će moći dostavljati otpad u reciklažno dvorište radnim danima i subotom od 07.00 do 19.00 sati, te nedjeljom od 07.00 do 13.30 sati.

Otpad od pravnih lica ovdje se neće primati.

- Preduzeće ‘Rad’ maksimalno će biti na usluzi građanima, kako bismo krenuli u značajnije aktivnosti reciklaže otpada. Oni su dosada imali mogućnost riješiti se kabastog otpada kroz akcije odvoza dva puta godišnje. Sada im je omogućeno da lično dovezu različite vrste otpada ovdje, bez ikakve naknade kao i da, ako posjeduju veće količine otpada, pozovu ‘Rad’ koje će ga kamionima dopremiti u reciklažno dvorište - naveo je direktor Babić.

Izgradnju reciklažnog dvorišta finansirali su Kanton Sarajevo, putem Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, KJKP “Rad” i Federalno ministarstvo okoliša i turizma sredstvima u ukupnom iznosu od 993.302 KM, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo