Bosna i Hercegovina     | 26.10.2018. 13:52 |

Općinski sud Bugojno obilježio Evropski dan civilne pravde

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 26. oktobra (FENA) - Provođenjem manifestacije "Dan otvorenih vrata" Općinski sud u Bugojnu obilježio je Evropski dan civilne pravde.

- Pozvali smo danas učenike i profesore srednjih škola iz našeg grada. Učenici dviju škola održali su simulacije suđenja u oblastima koje su odabrali, a ostalima smo odlučili prikazati kratki edukativni film o posljedicama nasilja u porodici - kazala je predsjednica tog suda Randžana Hadžibegović-Haračić.

Ovo je prilika, dodala je, da se učenici upoznaju o mehanizmima koji su na raspolaganju svakom građaninu u ostvarivanju njihovih zakonskih prava.

- Učenici će dobiti više informacija o nadežnostima našeg, ali i bh. sudova, obići će Zemljišno-knjižni ured, Odsjek sudske pisarnice, upoznati se s načinom prijema sudske dokumentacije, saznati više o historiji našeg suda na koji smo ponosni, s obzirom na to da posjedujemo neke dokumente iz 19. stoljeća - naglasila je.

Ističe kako su povećenje broja riješenih predmeta i smanjenje trajanja dužine postupaka, prioriteti u radu Općinskog suda Bugojno, što je i strateški cilj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

- Imamo plan rješavanja predmeta, po kojem radimo. Ostvarujemo dobre rezultate, tako da smo u 2017. riješili oko 18.000 predmeta, a od početka ove godine taj broj se povećao za hiljadu. Svrstani smo među trinaest najefikasnijih sudova u Federaciji BiH, prema izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH - zaključila je Randžana Hadžibegović-Haračić.

Dodala je da će, u periodu od 12. do 23. novembra, u Općinskom sudu Bugojno biti provedena „Sedmica sudske nagodbe“, te uputila poziv svim zainteresiranim građanima da sporove rješavaju mirnim putem.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Odlični rezultati Općinskog suda Bugojnu u postupcima rješavanja starih predmet

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana