Bosna i Hercegovina     | 26.10.2018. 13:48 |

Na Jahorini održano 13. Savjetovanje iz oblasti građanskog prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Uz učešće više od 500 sudija i pravnika, na Jahorini je održano 13. Savjetovanje iz oblasti građanskog prava.

U organizaciji  Udruženja sudija Republike Srpske, o aktuelnim pitanjima iz oblasti građanskog prava u Bosni i Hercegovini, te vezama između teorije i prakse, učesnici su se bavili kroz više sesija.

Pomoćnik ministra pravde u Vladi RS Slobodan Zec izjavio je da to tradicionalno savjetovanje ima veliki značaj za Ministarstvo i izgradnju pravnog sistema.

- Zaključci i smjernice donesene na Savjetovanju, umnogome kreiraju program rada našeg ministarstva. Od prošlog Savjetovanja do danas, Ministarstvo je donijelo 10 novih zakonskih propisa od kojih je barem polovina inicirana na ovakvom skupu - dodao je Zec.

U dvodnevnom radu, najviše pažnje izazvala je sesija iz privredne oblasti gdje su svoja iskustva iz stečajne i likvidacione prakse iznijeli predsjednica Okružnog privrednog suda u Doboju Jovanka Jovanović i stečajni sudija Općinskog suda u Sarajevu Hakija Zajmović.

Sudije izlagači iz Federacije BiH tokom ovogodišnjeg Savjetovanja iskazali su nadu da će Parlament FBiH na prvoj zakazanoj sjednici usvojiti Prijedlog Zakona o stečaju u FBiH i Nacrt Zakona o likvidacionom postupku. Novi Zakon o stečaju u Republici Srpskoj usvojen je još u martu 2016. 

Savjetovanje na Jahorini podržao je Projekt "Rješavanje pitanja dugovanja i prestanak poslovanja u Bosni i Hercegovini" kojeg provodi IFC, članica Grupacije Svjetske banke uz pomoć Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, saopćili su organizatori.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo: Savjetovanje o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju

Bašić na Stručnom savjetovanju tužilaca u Neumu

U Sarajevu 24. novembra stručno savjetovanje iz oblasti javnih nabavki

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom