Svijet     | 26.10.2018. 15:25 |

Nijemac osuđen u Turskoj pod optužbama za terorizam

FENA Internet

BERLIN, 26. oktobra (FENA) - Njemačko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak da pruža konzularne usluge Nijemcu koga je osudio turski sud na šest godina i tri mjeseca zatvora zbog članstva u terorističkoj organizaciji.

Portparol ministarstva odbrane izjavio je da je muškarac, identifikovan u njemačkim medijima kao 29-godišnji Patrick K., također osuđen na skoro dvije godine zatvora zbog ulaska u zabranjenu vojnu teritoriju, ali mu je ta kazna ukinuta.

- To je odluka turskog pravosudnog sistema. Pretpostavljamo da ćemo, kada bude primjereno, i u saradnji s turskim advokatima, iskoristiti sve zakonske opcije koje su nam na raspolaganju u okviru turskog zakona - izjavio je portparol na konferenciji za novinare njemačke vlade.

Pet njemačkih državljana trenutno je uhapšeno u Turskoj iz političkih razloga, kazao je portparol, ali je odbio reći smatra li posljednju presudu političkom.

Glasnogovornica njemačkog ministra ekonomije Petera Altmaiera, koji je trenutno u zvaničnoj posjeti Turskoj, odbila je reći da li će ministar postaviti to pitanje tokom posjete.

Turski tužioci optužili su Patricka K. za članstvo u kurdskoj miliciji YPG, koju je Ankara zabranila kao dio nelegalne Radničke partije Kurdistana koja predvodi trodecenijsku pobunu na većinski kurdskom jugoistoku Turske, javile su njemačke novine Die Welt.

Njegova porodica saopćila je da je on u Turskoj radi planinarenja dok je na odmoru, prenosi Die Welt.

Odluka suda dolazi uoči posjete kancelarke Angele Merkel Turskoj u subotu kako bi prisustvovala međunarodnom samitu o Siriji čiji je domaćin predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo