Bosna i Hercegovina     | 26.10.2018. 15:45 |

Drugostepena presuda - Tonćiju Rajiču dvije godine zatvora za ratni zločin

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo danas je drugostepenu presudu kojom je optuženom Tonći Rajiču izreklo kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Optuženi Rajič je oglašen krivim što je u toku mjeseca augusta 1992. godine, za vrijeme rata i neposredne ratne opasnosti na teritoriji Bosne i Hercegovine i oružanog sukoba između pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s jedne strane i oružanih snaga Srpske Republike BiH s druge strane, na području općine Čapljina, kao pripadnik HOS-a u Kasarni „Bruno Bušić“ Dretelj, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine, na način da je nečovječno postupao prema civilu-oštećenoj, koja je bila nezakonita zatvorena u logoru Dretelj.

Apelaciono vijeće Suda BiH je ovu drugostepenu presudu donijelo u predmetu Ivan Medić i drugi, a Rajič je oglašen krivim da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Protiv ove presude dozvoljeno je pravo žalbe trećestepenom vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 dana od dana prijema pismenog otpravka presude, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica u predmetu Mustafa Vrabac zbog krivotvorenja isprave i primanje dara

Ibrišimoviću ukinut pritvor i izrečene mjere zabrane

Radenko Sukara oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo prevara

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana