Svijet     | 27.10.2018. 12:26 |

Al-Jubeir: Saudijska Arabija krivično će goniti Khashoggijeve ubice

FENA Internet

MANAMA, 27. oktobra (FENA) - Saudijska Arabija krivično će goniti osumnjičene za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, izjavio je u subotu saudijski ministar vanjskih poslova, u odgovoru na turski poziv za njihovim izručenjem.

- Po pitanju izručenja, ti pojedinci su saudijski državljani i bit će krivično gonjeni u Saudijskoj Arabiji - izjavio je ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir na regionalnom vojnom forumu u bahreinskoj prijestonici.

Al-Jubeirovi komentari uslijedili su dan nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao na izručenje 18 saudijskih državljana za koje vlasti tvrde da su umiješani u ubistvo Khashoggija, kritičara saudijskih vlasti, u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Nakon što je negirao da zna šta se desilo s Khashoggijem skoro tri sedmice, Rijad je priznao da je Khashoggijevo ubistvo učinjeno "s predumišljajem", ali je negirao umiješanost moćnog saudijskog čelnika, krunskog princa Mohammeda bin Salmana.

- Mi ćemo prevazići to - poručio je al-Jubeir vojnom forumu.

- To pitanje se, kao što sam rekao, istražuje. Saznat ćemo istinu. Odgovorne ćemo krivično goniti. I mi ćemo uvesti mehanizam koji bi osigurao da se to više ne ponovi - kazao je.

Svojevremeno čovjek s vezama u saudijskim kraljevskim krugovima, Khashoggi je u prošloj godini izgubio naklonost monarhije nakon što je Mohammed bin Salman imenovan za nasljednika na prijesto.

Kolumnista je otišao u samonametnuti egzil u Sjedinjene Američke Države, gdje je pisao kolumne za Washington Post, koje su često bile kritične prema saudijskom krunskom princu.

Khashoggi je posljednji put viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dovršio dokumentaciju za vjenčanje sa svojom turskom vjerenicom Hatice Cengiz.

Ona je zatražila kažnjavanje sviju koji su umiješani u ubistvo "od najviših do najnižih nivoa", prenosi AFP.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Selmin Ibrahimović osumnjičen za ubistvo u Lukavcu

Ubistvo u Lukavcu, osumnjičeni se predao

Saudijska Arabija objavila da će Ramazanski bajram početi u srijedu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana