Bosna i Hercegovina     | 30.10.2018. 09:15 |

Brammertz podržava Tužilaštvo BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Glavni tužilac pri MKSJ/MMKS Serge Brammertz posjetio je Tužilaštvo BiH i sastao se sa v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanom Tadić i zvaničnicima Posebnog odjela za ratne zločine u Tužilaštvu BiH.

Tadić je upoznala Brammertza s rezultatima rada Tužilaštva BiH te da je prema dosadašnjoj evidenciji u 409 predmeta optuženo 818 osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Taođer, razgovarano je o izmjeni Državne strategije za rad na predmetima ratih zočina te o unapređenju regionalne saradnje u cilju procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Jedna od tema odnosila se i na pronalazak nestalih osoba,  jer se u Bosni i Hercegovini još uvijek traga za oko 7.000 nestalih osoba te o saradnji udruženja žrtava i udruženja porodica nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je istaknut nastavak i jačanje dalje saradnje u zajedničkim aktivnostima kroz angažovanje oficira za vezu, pristupom bazi podataka s dokaznim materijalom Tužilaštva MKSJ-a, kako bi se Tužilaštvu BiH omogućilo da ostvari ciljeve utvrđene u Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina.

V.d. glavnog tužioca je ponovila da kontinuirana podrška Tužilaštva Mehanizma ostaje neophodna, posebno za već identifikovane složenije predmete koji su u radu.

Brammertz je iskazao podršku Tužilaštvu BiH u radu i naporima u procesuiranju predmeta ratnih zločina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Tužilaštvo BiH - Predložen pritvor za stranog državljana osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo