Kultura     | 30.10.2018. 13:22 |

Film 're:Generacija' dobio pozitivne ocjene i publike i filmskih kritičara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Dokumentarni film "re:Generacija“ u režiji Emira Kapetanovića je nakon projekcija koje su održane u Drvaru, Jajcu i Gornjem Vakufu-Uskoplju dobio pozitivnu ocjenu od publike i filmskih kritičara.

Naime, nakon sarajevske premijere koja je izazvala veliki interes javnosti, film je krenuo na višemjesečnu turneju u okviru koje će biti prikazan u 17 bh. gradova, nakon čega slijede projekcije u New Yorku, Washingtonu i Dallasu.

Među glavnim junacima ovog dokumentarca su mladi iz deset bh. gradova koji su, kao učesnici USAID-ovog projekta re:Generacija, u prethodnih godinu dana posjetili 13 gradova širom BiH, razgovarali s više od 170 pojedinaca - žrtava rata, vjerskih poglavara, ratnih veterana, aktivista, političara, novinara, umjetnika i različitih donosilaca odluka, te obišli i mjesta stradanja.

U nastojanju da pokušaju promijeniti svoju budućnost, morali su otputovati u prošlost svojih roditelja i tamo potražiti odgovore na pitanja koja ih danas muče, a koja nisu dio njihovih životnih iskustava.

- Ljudi su nam čestitali poslije premijera, bili su dirnuti filmom, grlili su nas i prepričavali svoja dešavanja iz rata. Reakcije su fenomenalne, bilo je suza i smijeha i mislim da je većina film shvatila baš onako kako smo ga mi htjeli prikazati - kazala je mlada ambasadorica pomirenja Lorena Grbavac (Gornji Vakuf-Uskoplje).

Vlastitim primjerom ambasadori pomirenja projekta "re:Generacija“ stavili su na znanje svim svojim sugrađanima i sunarodnjacima da, pored velikog broja mladih koji odlaze iz naše zemlje, postoje i oni koji žele ostati i graditi bolju budućnost za sebe i sva naredna pokoljenja.

Naredne projekcije filma u decembru, kako najavljuju organizatori, bit će održane u Brčkom, Tuzli i Zvorniku.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dokumentarac 'Re:generacija' osvojio specijalnu nagradu žirija

Film 're:Generacija' premijerno prikazan u Sarajevu

re:Generacija u Hercegovini: Rukometni klub 'Iskra' povezao Stolac i Berkoviće

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'