Bosna i Hercegovina     | 30.10.2018. 16:23 |

U Vitezu održan okrugli stol o migrantima i izbjeglicama u BiH

FENA Marija Augustinovic

VITEZ, 30. listopada (FENA) - Okrugli stol "Trgovina ljudima i procjena situacije u vezi s migrantima i izbjeglicama u BiH", održan je u utorak u Vitezu, u okviru obilježavanja Europskog dana pravde.

Savjetnik za borbu protiv trgovine ljudima u Misiji OESS-a u BiH Boris Topić kazao je novinarima kako je izvješće, koje je OESS izradio tijekom proteklog ljeta, pokazalo da se migranti ne zadržavaju u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), nego im je ona tranzitno područje, na putu prema Unsko-sanskoj županiji, te dalje prema Europskoj uniji.

- Tijekom izrade izvješća intervjuirane su 182 institucije, kao i skupine građana i religijske zajednice, a ustanovljen je nedovoljno koordiniran pristup migrantskoj krizi od svih onih koji su nadležni da adekvatno odgovore na ove izazove - istaknuo je Topić.

Dodao je kako se to osobito ogleda u stupnju identifikacije potencijalnih žrtava trgovine ljudima ili rodno zasnovanog nasilja.

- Iako je u vrijeme rada na izvješću u BiH ušlo oko 6.500 migranata, nije bio identificiran nijedan slučaj trgovine ljudima, što je zabrinjavajuće - naglasio je.

Predsjednica Županijskog suda u Novom Travniku Katica Jozak-Mađar kazala je da migracijski val predstavlja globalni problem, kao i da postoje međunarodni standardi koje BiH mora implementirati.

- Moramo se educirati kako bismo primijenili bolje prakse, razumjeli situaciju i zaštitili one kojima je to potrebno, a osobito žrtve trgovine ljudima - istaknula je Jozak-Mađar.

Okrugli stol je organiziran uz suradnju i podršku Misije OESS-a u BiH i okupio je predstavnike ministarstava, sudova, tužiteljstva, Službe za poslove sa strancima, Odvjetničke komore, centara za socijalni rad, te drugih vladinih i nevladinih organizacija u SBŽ-u.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Lasić o brzoj cesti: Struka blizu rješenja za Vitez, dionica Lot 5 gotova do kraja godine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta