Svijet     | 30.10.2018. 16:36 |

Britanija i Norveška postigle dogovor o pravu na državljanstvo nakon Brexita

FENA Internet

OSLO, 30. oktobra (FENA) - Britanski državljani koji već žive u Norveškoj i norveški građani koji žve u Britaniji imat će pravo na državljanstvo, čak i u slučaju da se postigne Brexit bez sporazuma, objavile su u utorak premijerke Britanije i Norveške.

- Premijerka May i ja usuglasili smo se da će Norveška i Britanija aktivirati sveobuhvatni sporazum o pravima građana - izjavila je Erna Solberg, premijerka Norveške, zemlje koja je izvan EU ali je unutar šire Evropske ekonomske  zone (EEA) slobodne trgovine i slobodnog kretanja.

Dodala je  da su Britanija i Norveška "veoma blizu" sporazuma koji bi bio sličan onome koji London zaključi s Bruxellesom.

Britanska premijeka Theresa May je, tokom posjete Oslu, izjavila da se obavezala prema norveškim građanima da će poštovati prava državljana svih članica EEA koji već žive u Britaniji.

- Šta god se desi, mi možemo potvrditi da će ljudi iz EEA, norveški građani i ostali koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu i izabrali su da žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, biti u prilici da tu ostanu. Mi želimo da oni ostanu - izjavila je May, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

UN pozvale Britaniju da odustane od prijedloga zakona o deportaciji izbjeglica u Ruandu

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Šokantna objava o raku princeze od Velsa dominira naslovnicama britanskih novina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo