Svijet     | 31.10.2018. 15:47 |

Timošenko predložila novi međunarodni format razgovora o ukrajinskoj krizi

FENA Internet

KIJEV, 31. oktobra (FENA) - Ukrajinska predsjednička kandidatkinja i čelnica opozicione stranke Julija Timošenko predložila je novi format međunarodnih razgovora o ukrajinskoj krizi, nazvan "Budimpešta plus", navodi u saopćenju press služba njene stranke.

Taj format bi uključivao čelnike zemalja koje su potpisale Memorandum iz Budimpešte iz 1994. godine, navodi se u saopćenju. Te zemlje uključuju Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Rusiju.

Timošenko tvrdi kako je planirala da zatraži od još nekih velikih zemalja da se pridruže formatu.

Dodala je da će nakon predsjedničkih izbora u Ukrajini, zakazanih za 31. mart 2019. godine, ona inicirati skup u formatu Budimpešta plus.

Sukob u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbass izbio je u aprilu 2014., nakon što su vladine snage pokrenule ofanzivu kako bi povratile kontrolu nad gradovima i mjestima pod vlašću oružanih grupa koje su proglasile nezavisnost od Kijeva.

U junu 2014., čelnici Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke oformili su grupu u takozvanom Normandijskom formatu kako bi se pronašlo mirno rješenje sukoba.

Pored toga, trilateralna Kontakt grupa koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), održava redovne razgovore o rješenju sukoba.

Na osnovu Memoranduma iz Budimpešte potpisanog u decembru 1994., Ukrajina je dobila sigurnosne garancije od Sjedinjenih Država, Britanije i Rusije u zamjenu za ukrajinsko potpisivanje Sporazuma o nuklearnom neširenju i predaju trećeg po veličini svjetskog nuklearnog arsenala, prenosi Xinhua.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Predstavnice civilnih organizacija Ukrajine doputovale u BiH kako bi se uputile u proces traženja nestalih

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije