Ekonomija     | 31.10.2018. 16:54 |

Arheološki lokalitet Ravne dobio nove pristupne saobraćajnice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Arheološki lokalitet Ravne kod Visokog dobio je nove pristupne saobraćajnice čiju je izgradnju sa 150.000 KM namjenskih sredstava za turizam iz oblasti privrede, kroz četiri podprojekta Fondacije "Arheološki park Bosanska piramida Sunca" finansirala Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Prigodnoj svečanosti povodom završetka radova prisustvovala je delegacija Vlade koju su činili premijer Miralem Galijašević, te ministri za privredu Zlatko Jelić i poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Himzo Smajić.

Galijašević je rekao da je ZDK industrijski kanton i izvozni lider u BiH, ali da žele iskoristiti turističke resurse koje imaju.

- Ovo je dokaz da se to može uraditi i Semir Osmanagić je to dokazao sa svojom ekipom. Vlada ZDK se opredijelila da podrži izgradnju infrastrukture na ovom lokalitetu i ovo je naš konkretan doprinos. Ljudi se zapošljavaju, turisti dolaze i upoznaju BiH, vide sve vrijednosti i ljepote naše zemlje, a mi od toga imamo i korist. Ovdje sam četvrti put ove godine i sretan sam što svaki put zatičem sve kvalitetniju infrastrukturu - kazao je Galijašević.

Direktor Fondacije Semir Osmanagić zahvalio je Vladi ZDK što je prepoznala važnost turizma za dolazeće godine, a rezultati zajedničkog rada su itekako vidljivi.

Načelnica Općine Visoko Amra Babić istakla je da je Ministarstvo privrede ZDK značajan dio namjenskih sredstava za turizam ove godine usmjerilo za izgradnju infrastrukture na ovom lokalitetu.

Osim 150.000 KM odobrenih Fondaciji, Vlada je Općini Visoko odobrila dodatnih 140.000 KM kojima će na proljeće biti finansirana rekonstrukcija pristupnog puta arheološkom lokalitetu Ravne sa regionalne ceste Visoko - Kakanj, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu