Bosna i Hercegovina     | 31.10.2018. 19:49 |

Gradonačelnik Bihaća primio ambasadora Švedske u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BIHAĆ, 31. oktobra (FENA) - Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ugostio je danas ambasadora Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Andersa Hagelberga.

Posjeta ambasadora Hagelberga Bihaću bila je prilika da se još jednom potvrdi odlična saradnja Grada Bihać i ostalih lokalnih zajednica u Unsko-sanskom Kantonu  sa švedskom vladom i brojnim institucijama i organizacijama iz te zemlje.

Pored aktuelnih tema nezaobilazno pitanje bila je i migrantska kriza koja je pogodila Grad Bihać, a prema riječima gradonačelnika Fazlića, samo zajedničkom koordinacijom svih državnih institucija, te podrškom EU i  ostalih međunarodnih organizacija, pitanje migrantske krize koja je najviše pogodila Grad Bihać i Općinu Velika Kladuša, može se stabilizirati i staviti pod kontrolu.

 - Već mjesecima smo bez konkretne i vidljive podrške institucija naše zemlje koji su zaduženi za pitanje migranata i bojim se da će u ovom tranzicijskom periodu nakon izbora i formiranja novih vlasti, ta pomoć biti još manja i očekujem da upravo zemlje EU, među kojima je i Kraljevina Švedska pomognu građanima Bihaća da se sami ne nose sa ovom krizom. Zahvalio sam ambasadoru Hagelbergu na podršci i spremnosti da se uključe shodno svojim mogućnostima u rješavanje ovog problema- kazao je gradonačelnik Fazlić.

 Ambasador Hegelberg zahvalio je gradonačelniku Fazliću na naporima koje predstavnici Grada ulažu kako bi pronašli rješenje za migrante i izbjeglice kojima je neophodna zaštita. Hagelberg je danas obišao nekoliko kampova i smještajnih centara u Bihaću i Velikoj Kladuši.

 - Humanitarne potrebe su očite i potrebno je uložiti zajedničke napore. U toku razgovora naglasak je stavljen na odgovornost državnih institucija i potrebu da se unaprijedi koordinacija u iznalaženju rješenja za trenutnu situaciju. Izlaganje gradonačelnika Fazlića poslužit će nam kao dobra osnova za naše daljnje razgovore sa predstavnicima vlasti u BiH i sa međunarodnom zajednicom. Vrlo sam sretan što EU pruža podršku državnim institucijama u izvršavanju njihovih obaveza - kazao je Hagelberg, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo