Bosna i Hercegovina     | 01.11.2018. 13:48 |

Općina Stari Grad - Postavlja se video nadzor u Aleji ambasadora

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - U toku je postavljanje video nadzora na popularnom starogradskom šetalištu – Aleja ambasadora.

Video nadzor već je instaliran na Darivi gdje je postavljena kamera, a instaliran je i odašiljač za signal, te wi-fi uređaji za prenos signala do Prve policijske uprave koja će imati direktni nadzor nad Alejom ambasadora, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.  

Na taj način pokušat će se spriječiti oštećenja i vandalizmi kojima je ovo šetalište bilo izloženo prethodnih godina, te povećati sigurnost građana. Na meti vandala često su bile klupe, stabla lipe, pa i ploče s imenima ambasadora koji su ih zasadili.

Kako bi sigurnost građana koji se kreću Alejom ambasadora bila na višem nivou, u prethodnom periodu urađena je i rekonstrukcija javne rasvjete, svih 34 stuba, na koje su postavljene nove LED sijalice. Osim toga, rasvjeta je urađena i na pločama sa imenima ambasadora.

- U planu je postavljanje kamera na Bentbaši – kod terena za mali fudbal i kod Kozije ćuprije. Dinamika ovih radova ne zavisi od nas, nego od Elektroprivrede. Na Bentbaši će se raditi sutra, a kod Kozije ćuprije nam je potrebna intervencija Elektroprivrede kojima smo uputili zahtjev za intervenciju na stubu na kojem će biti kamere i sada čekamo. Nadamo se da će uskoro reagovati - kazali su iz općinskog Sektora za lokalni razvoj koji je pripremao taj projekat.

Projekat se realizuje u saradnji sa KJU Zaštićena prirodna područja.

Pored toga, Općina Stari Grad Sarajevo već radi na projektu uvođenja video nadzora na izlazima/ulazima iz te općine.

U toku ove godine je pripremljen projekat, te provjerene lokacije i dostupnost infrastrukture za pokrivanje video nadzorom sedam izlaza/ulaza iz općine Stari Grad. U budžetu za narednu godinu za te namjene planirat će se 25.000 KM. S obzirom da se radi o značajnim ulaganjima, Općina Stari Grad očekuje podršku Vlade Kantona Sarajevo - nadležne za ovu problematiku, i drugih nivoa u provođenju ovog projekta, kako bi se što prije počelo sa njegovom implementacijom.

Općina Stari Grad je u protekle dvije godine u potpunosti uvela video nadzor u deset osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na teritoriji ove općine, te izvršila uvezivanje video nadzora sa Prvom policijskom upravom (Logavina). Projekat je u potpunosti finansirala Općina Stari Grad.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potpisan Sporazum o davanju videonadzornog sustava za nadzor prometa na području općine Kupres

Ambasador Francuske Delmas, premijer Uk i načelnik Čengić zasadili stablo lipe u Aleji ambasadora

Ambasadori Njemačke i Srbije danas zasadili lipe sa načelnikom Hadžibajrićem

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu