Kultura     | 01.11.2018. 16:05 |

Zanimljiv program i ovogodišnjeg Festivala bajke za djecu i odrasle

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - Javna ustanova 'Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo' u suradnji s Udruženjem za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije 'Bajka' organizator je četvrtog festivala bajke za djecu i odrasle, koji će tokom novembra biti održan u Sarajevu.

Sve predstave, predavanja, izložbe, radionice, prezentacije, promocije i pripovjedačke predstave za sve uzraste bit će održane u prostorijama Centra u Jelićevoj ulici. Ulaz je, kako ističu organizatori, besplatan za sve posjetioce.

Vršilac dužnosti direktora Centra Armin Omerović najavio je danas na pres-konferenciji više od 36 programa za djecu, mlade i odrasle te kazao da tokom festivala očekuju i veliki broj posjetilaca.

Predsjednica Skupštine Udruženja "Bajka" Željka Lemez rekla je da su, uz podršku institucija (među kojima je i Općina Centar) prije četiri godine postali članovi Evropske federacije pripovjedača.

- Ove godine počinjemo snimati prvi stop motion film o temi bosanske bajke 'Zlatna jabuka' - rekla je Lemez.

Profesionalna pripovjedačica bajki Jasna Held iz Dubrovnika je stigla u Sarajevo, a kazala je da mnogi smatraju da su bajke samo za djecu i da ih uzimamo iz knjiga, što je pogrešno.

- Bajke su prenošene čovječanstvu isključivo usmenim putem. To znači da bajku nije dovoljno čitati, treba je pripovijedati. To je stari zanat koji postoji više hiljada godina - objasnila je Held.

Učesnici festivala su: Tatjana Šojić, Jasna Held, Sarah Abušarar, Marina Tomić i gosti iz sarajevskih valdorfskih vrtića, koji uz članove Udruženja 'Bajka' pripovijedaju za najmlađe u lutkarskim predstavama.

Na festivalu učestvuju i Snježanka Jadrijević iz Udruženje Prijatelja waldorfske pedagogije, Udruženje za dječiju kulturu 'Žar ptica', Storytellers of Canada, Valdorf društvo Srbija, JU Biblioteka Sarajeva...

Kako je najavio Senad Bostandžić iz Centra kulture i mladih, Festival će biti otvoren sutra, uz 'Storytelling klub' i Jasnu Held, u 19.30 sati u prostorijama Centra. 

- Četvrti Festival bajke za djecu i odrasle održava se od 2. do 25. novembra, a tu manifestaciju kulture podržali su Općina Centar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta.   

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Počeli radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijina džamije

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta